BiH
0

Otvoren dvodnevni sastanak o ICT tehnologijama

FENA
Sekretarijat Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) domaćin je dvodnevnog sastanka Radne grupe Inicijative za elektronsku jugoistočnu Evropu (eSEE) i Radne grupe za širokopojasni internet u jugoistočnoj Evropi (bSEE).

Cilj sastanka, koji je organiziran u suradnji s UNDP-em, jest osiguranje sinergije između inicijativa iz informacione i komunikacione tehnologije.

Prisutnim se na otvaranju obratio generalni sekretar RCC-a Hido Biščević koji je istakao značaj elektronskog upravljanja i komunikacione tehnologije (ICT) u svim oblastima.

"ICT je bitan segment u ekonomskom razvoju i poboljšanju regionalne suradnje. Tokom dva dana radne grupe održat će niz sastanaka radi informiranja o provođenju regionalnog akcionog plana za razvoj ICT-a u regionu", kazao je Biščević.

Otvaranju ovog događaja prisustvovala je i stalna koordinatorica UN-a za BiH Christine McNab.

"UNDP-ev osnovni cilj je smanjivanje siromaštva u svijetu i smatramo da je oblast razvoja ICT-a izuzetno važan segment u ostvarivanju ovog cilja", kazala je McNab.

Sastanku koji je jutros otvoren u Sarajevu prisustvuju članovi Inicijative eSEE: Albanija, BiH, Hrvatska, Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija, Republika Moldavija, Crna Gora, Rumunija, Srbija i UNMIK/Kosovo.