BiH
0

Otvoren četvrti sajam cvijeća u Prijedoru

SRNA
Prijedor
Prijedor
Na prijedorskom šetalištu danas je otvorena četvrta turističko-privredna manifestacija "Dani cvijeća" koja je okupila sedam proizvođača cvijeća sa područja opštine i lokalno Komunalno preduzeće.

Načelnik opštine Prijedor Marko Pavić je, otvarajući ovu manifestaciju, istakao da je namjera opštine kao organizatora da popularizuje plasteničku proizvodnju cvijeća i da se pokaže kako jedno domaćinstvo može na svom zemljištu i vlastitim snagama da napravi dobar biznis.

"Svi izlagači su zadovoljni ovim načinom prezentacije svoje proizvodnje jer, osim toga što izlažu, ovo je prilika da u vrijeme sadnje svijeća i uređenja dvorišta dosta svojih proizvoda i prodaju", rekao je Pavić, dodajući da se ova manifestacija idealno uklapa u akciju proljećnog uređenja grada koja je u toku.

On je najavio da će opština Prijedor i u narednom periodu stimulisati ovu i uopšte plasteničku proizvodnju, jer smatra da je to oblast u kojoj nisu iskorišćeni svi raspoloživi kapaciteti.

Šef opštinskog Odjeljenja za unapređenje poljoprivrede Tatjana Marić potvrdila je da će opština u toku ove godine za ukupnu plasteničku proizvodnju izdvojiti oko 25.000 KM,  za površinu od oko 2,5 hektara, od čega će osam  proizvođača  cvijeća na  površini od oko  0,7 hektara  za ovu godinu dobiti podršku od 1 KM po metru kvadratnom za zasnovanu proizvodnju cvijeća.

Među izlagačima je i najveći proizvođač porodica Vuković iz Gomjenice, koja se već pet godina bavi proizvodnjom cvijeća, a  na ovom sajmu izložili su više od  50 vrsta cvijeća.

"Prodaja ide dobro. Od ovog posla se preživljava, s obzirom da niko od četiri člana naše porodice ne radi. Plastenici u kojima uzgajamo cvijeće i rasad su na površini od oko 800 metara kvadratnih. Proizvodnja traje tokom cijele godine, a prodaja oko dva do tri mjeseca", rekla je Ljiljana Vuković.
Ona je dodala da ih je nužda natjerala da počnu da se bave proizvodnjom cvijeća, a da to što su među najvećim proizvođačima znači da ih u poslu vodi, prije svega, ljubav prema cvijeću.

Vukovićeva je potvrdila da se cijene cvijeća kreću od 0,5 KM pa nadalje, a da su, uglavnom, najtraženije petunije, lozice, ledić.

Ova manifestacija biće otvorena do subote, 30. aprila, a sudeći prema interesovanju Prijedorčana mnogi će prijedorski balkoni i terase biti ove godine uređeniji nego ranijih godina.