Sarajevo
0

Otvoren Centar za edukaciju sudija i tužitelja u FBiH

FENA
Sarajevo
Sarajevo
U prisustvu pravosudnih dužnosnika i predstavnika organa i institucija vlasti u BiH te članova akademske zajednice i međunarodnih zvaničnika danas je u Sarajevu svečano otvorena novoadaptirana zgrada Centra za edukaciju sudija i tužitelja u FBiH.

Simboličnim otkrivanjem ploča zahvalnosti narodu i vladi Sjedinjenih Američkih Država i Vladi Federacije BiH, zgradu Centra otvorili su američki ambasador u BiH Charles English i federalni ministar pravde Feliks Vidović.

Obraćajući se sudionicima prigodne svečanosti ambasador English istaknuo je važnost funkcioniranja u skladu s načelom vladavine zakona, što najneposrednije doprinosi uspostavi pravde, mira i sigurnosti u BiH.

Ocijenio je da našoj zemlji treba još sudija, tužitelja i istražitelja koji će se angažirati na procesuiranju ratnih zločina i pomoći uspostavi pravde.

Američki ambasador ukazao je i na značaj borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije da bi se dalo do znanja da niko u BiH nije iznad zakona.

English je, istovremeno, izrazio spremnost njegove zemlje da i nadalje pruža potporu na planu jačanja bh. pravosuđa.

Sudionike svečanosti pozdravili su predsjednik VSTV-a BiH Milorad Novković, ministar pravde FBiH Feliks Vidović i direktor Centra za edukaciju sudija i tužitelja u FBiH Šahbaz Džihanović, naglašavajući ulogu koju pravosudne institucije imaju u pogledu osiguranja uvjeta za demokratsko funkcioniranje institucija sistema i uopće na planu usvajanja standarda neophodnih na putu približavanja BiH evroatlantskim integracijama.

Adaptacija i opremanje zgrade Centra, koji se nalazi u krugu Opće bolnice u ulici Halida Nazečiča br. 4, realizirani su zahvaljujući grantu američke vlade od 255.452 KM i finansijskim sredstvima koji je u tu svrhu izdvojila Vlada FBiH u iznosu od 431.667 KM, a koja je ujedno dodijelila objekt (zgradu) na korištenje bez naknade.

Centar za edukaciju sudija i tužitelja u FBiH počeo je s radom 2003. radi organiziranja početne obuke i stručnog usavršavanja za pravosudne djelatnike.

Uz ovaj, centar s istom misijom uspostavljen je i u RS-u, kao i Pravosudna komisija Brčko Distrikta s istovjetnim nadležnostima.

Spomenuti centri su uime BiH članice Lisabonske mreže i Evropske pravosudne mreže.