CIKBiH
7

Otvoren Centar za edukaciju s ciljem unapređenja oblasti edukacije o izbornom procesu

Piše: I. Č.
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Centar za edukaciju Centralne izborne komisije BiH danas je zvanično otvoren, kako je to istaknuto u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, s ciljem unapređenja oblasti edukacije i obuke svih aktera izbornog procesa na jedan organiziran i sistematičan način.

Predsjednica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić kazala je na ceremoniji otvaranja da četiri godine nakon donošenja odluke o formiranju, Centar za edukaciju otvara vrata korisnicima.

"Odluka o formiranju centra donesena je u decembru 2013. godine i predstavlja jednu od strateških odluka naše institucije. Efekti njenog osnivanja će se pokazati već naredne godine, kada se održavaju opći izbori", kazala je Hadžiabdić.

Istakla je kako je primarni cilj osnivanja Centra unapređenje oblasti edukacije i obuke svih aktera izbornog procesa na jedan organiziran i sistematičan način u 12 različitih oblasti, definisanih u planu i programu.

"Na taj način očekujemo značajno unapređenje rada CIK-a BiH", rekla je predsjednica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić.

Zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović uputio je čestitke Centralnoj izbornoj komisiji BiH što se odlučila na ovakav potez.

"Ovo je vrlo važan dan i vrlo važan događaj kada je riječ o izbornom procesu u Bosni i Hercegovini, čiji je regulator za sve nivoe vlasti Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine", kazao je Džaferović.

Navedeno je nekoliko principa na kojima funkcionira Bosna i Hercegovina, a jedan od tih principa je funkcioniranje Bosne i Hercegovine kao demokratske države koja funkcionira na slobodnim izborima i vladavini prava.

"Regulator jednog dijela ovog principa, koji se odnosi na slobodne izbore, je Centralna izborna komisija. Tu možemo vidjeti koliki je značaj CIK-a BiH", kazao je Džaferović.