BiH
0

Otvoren arhivski depo Općinskog suda Sarajevo

FENA
Foto: Fena
Foto: Fena
Arhivski depo Općinskog suda Sarajevo (OSS) službeno je otvoren danas na prigodnoj svečanosti u Sarajevu.

U depo, koji se nalazi u sarajevskom naselju Dobrinja, "preseljena je" većina arhive i registraturne građe OSS-a.

Predsjednica Općinskog suda Sarajevo Janja Jovanović izjavila je za Agenciju Fena da se radi o arhivskoj građi tzv. manuelnih predmeta, pojašnjavajući da su to predmeti koji nisu obrađivani u elektronskoj formi, odnosno putem elektronske baze podataka u CMS-sistemu.

Precizirala je da je arhivska građa (oko 600.000 predmeta) OSS-a ranije bila smještena na pet lokaliteta te da ti predmeti nisu bili složeni/arhivirani prema pravilima struke i u adekvatnom prostoru, kao i da je bilo otežano njihovo blagovremeno pronalaženje.

Jovanović naglašava da sudski predmeti koji se arhiviraju nisu "mrtvi predmeti", nego da se radi o "živim" predmetima u stalnom prometu te da je bilo neophodno poduzeti odgovarajuće korake kako bi se stanje na tom planu učinilo optimalnim sa stanovišta rada na njima i usluga građanima.

Po njenim riječima, svi predmeti koji su u međuvremenu prebačeni u novi arhivski prostor su sortirani po broju i uneseni u bazu podataka, što je uveliko olakšalo pretrage i pristup odgovarajućim predmetima.

U sklopu realizacije ovih aktivnosti Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH (VSTVBiH) izdvojio je značajna sredstva iz Projekta unapređenje efikasnosti pravosuđa za angažiranje dodatnog osoblja koje je zajedno s djelatnicima OSS-a uposleno na izmještanju arhivske građe u novi arhivski depo.

VSTVBiH, u sklopu realizacije Projekta unapređenje efikasnosti pravosuđa, koji finansiraju vlade Norveške i Švedske kontinuirano provodi različite aktivnosti radi unapređenja efikasnosti rada sudova i smanjenja broja starih predmeta.

Uz uvođenje općih poboljšanja koja su od značaja za sve sudove, posebna pažnja je putem spomenutog projekta posvećena općinskim sudovima u Sarajevu, Tuzli i Mostaru i osnovnim sudovima u Zvorniku, Modriči i Prijedoru.

Ceremoniji otvaranja arhivskog depoa OSS-a prisustvovale su brojne zvanice - predstavnici pravosudnih institucija te nadležnih institucija zakonodavne i izvršne vlasti iz BiH.