BiH
11

Otvaranje počasnog konzulata BiH u Mexico Cityju 25. maja

FENA
Ambasador Bosne i Hercegovine Haris Hrle predao je akreditivna pisma predsjedniku Meksika Enrique Peña Nietu. Formalnoj predaji akreditiva prethodio je svečani prijem u predsjedničkoj palati propraćen intoniranjem nacionalnih himni.

Tokom razgovora bosanskohercegovački ambasador je potcrtao važnost reformskih procesa i čvrstu opredijeljenost Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji i NATO-u. Također je razgovarano o konkretnim mogućnostima investiranja, turističkim potencijalima i uslovima razvoja ekonomske i kulturne saradnje.

Predsjednik Nieto pozdravio je otvaranje počasnog konzulata Bosne i Hercegovine u Mexico Cityu predviđeno za 25. maj 2017. godine. Počasna konzulica BiH Nadine Karachi Estrada, nakon utvrđenih diplomatsko-konzularnih procedura, započet će 25. maja sa opsežnim aktivnostima vezanim za privlačenje investicija, razvoj turizma i kulturne saradnje.

Predaja akreditiva i otvaranje počasnog konzulata pojačavaju značaj, vidljivost i zaštitu interesa Bosne i Hercegovine u Meksiku, Srednjoj i Južnoj Americi. Također, u Brazilu su u toku pripreme za zajedničko obilježavanje 25. godišnjice prijema u Ujedinjene nacije Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije te pripreme za održavanje Generalne skupštine Organizacije Američkih Dražava.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama nerezidentno pokriva Meksiko i Brazil te obavlja funkciju stalnog posmatrača pri Organizaciji Američkih Država.