{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otvaranje parlamentarne rasprave o energetskom sektoru u Federaciji

F
24.7.2007. u 10:10
0
0
Otvaranje parlamentarne rasprave o energetskom sektoru u Federaciji
0
Otvaranje parlamentarne rasprave o energetskom sektoru u Federaciji
Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta u Sarajevu očekuje se otvaranje rasprave o stanju i perspektivama u energetskom sektoru u Federaciji Bosne i Hercegovine.
Resorni federalni ministar Vahid Hećo jučer je u Sarajevu učesnicima svečanosti potpisivanja novog kolektivnog ugovora u oblasti rudarstva u FBiH prezentirao planove o boljem razvojnom iskorišćavanju hidro i energetskih potencijala. U tom kontekstu je govorio i o planovima za izgradnju novih energetskih objekata, uvođenju strateških partnera u taj posao i obezbjeđivanju novih radnih mjesta.

Da bi realizirala energetske planove koji između ostalog znače restrukturiranje i pripajanje rudnika elektroprivredi, odnosno objedinjavanje ovog sektora, Vladi je potreban stav Federalnog parlamenta.

Danas i u naredna dva dana zasjedat će oba parlamenarna doma i osim rasprave o energetici, ponovno aktuelizirati neriješeno pitanje donošenja zakona o pomilovanju u Federaciji.

Nakon što je Dom naroda 12. jula odbacio zakon iz ove oblasti, predložen iz poslaničkog Kluba Stranke demokratske akcije (SDA), u parlamentarnoj proceduri je sada tekst koji je predložila Federalna vlada.

Zakonom koji je predlagala SDA propisivano je da pomilovanje u Federaciji može u određenim slučajevima izreći predsjednik FBiH, uz saglasnost dva potpredsjednika, ali samo osuđenicima kojima je presudu izrekao neki od sudova s federalnom jurisdikcijom. Time se ne želi dirati u nadležnosti države BiH, obrazloženo je pritom iz poslaničkih krugova ove stranke.

Aktuelnim Vladinim tekstom otvara se mogućnost da predsjednik FBiH izrekne pomilovanje i osuđenicima kojima je presudu izrekao Sud BiH, i to samo za djela regulirana federalnim krivičnim zakonodavstvom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: