BiH
0

Otvaranje obnovljenog šehidskog turbeta u Srebrenici

Sarajevo-x.com
Dana 20.04.2008. godine u Srebrenici će biti upriličeno otvaranje obnovljenog šehidskog turbeta, podignutog u čast rahmetli Akifa Ustića, njegovih saboraca, kao i svih šehida koji su svoje živote dali u odbrani Srebrenice od agresora.

Akif Ustić je bio zamjenik komandanta 28. divizije koju je predvodio Naser Orić, i osnivač Prvog srebreničkog bataljona. Poginuo je 13.10.1992. godine na Zalazju pored Srebrenice, zajedno sa jos 22 saborca. Posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem "ZLATNI LJILJAN", i takođe posthumno dobio čin pukovnika.

Ratne 1993. godine, dobrovoljnim prilozima Srebreničana, na Starom gradu, je izgrađeno turbe u čast poginulog zamjenika komandanta Akifa Ustića i njegovih saboraca. Agresorske snage, koje su 1995. godine ušle u Srebrenicu, uništile su turbe, kao i sve ostale objekte koji pripadaju bošnjačkoj kulturi, uključujući i pet srebreničkih džamija.

Nakon prestanka rata i povratka dijela preživjelih Bošnjaka u Srebrenicu, pokrenuta je inicijativa za obnovu šehidskog turbeta na Starom gradu. Rezultat te incijative je obnova turbeta u periodu od 2005. do 2008. godine, sredstvima Fonda za zastitu šehidskih mezarja kantona Sarajevo.

Radovi na obnovi turbeta su privedeni kraju i 20. aprila u 11 časova turbe će ponovo biti na starom mjestu, odnosno, na mjestu gdje su pokopani branioci Srebrenice, da svjedoči o njihovim žrtvama za slobodu i dostojanstvo svih čestitih ljudi, ali i da opominje na to da među ljudima ima i destruktivnih stvorenja koja su spremna oduzeti i najveće ovosvjetsko blago – život, i to samo zbog toga što se neko drugačije zove.

Na otvorenju turbeta će prisustvovati muftija tuzlanski Kavazović, ministar za nauku, kulturu i sport kantona Sarajevo gosp. Emir Hadzihafizbegovic i mnogi drugi visoki zvaničnici, kao i ostali građani.

Ovom prilikom proučit će se Tevhid, Ja’sin, a ceremonija će biti završena učenjem Hatma dove. Pozivaju se svi čestiti građani da svojim prisustvom uveličaju ovaj skup.