Opet eksproprijacija
38

Otvaranje LOT-a 2C Sarajevske zaobilaznice kasni pet mjeseci, moguće zatezne kamate

Piše: I. P.
Prema trenutnim pokazateljima, zaključno sa februarom 2017., realizacija projekta gradnje LOT-a 2C Sarajevske zaobilaznice (Gradski autoput) je oko 78 posto. Taj podatak predstavlja problem jer je dionica do sada trebala biti puštena u promet.

Naime, početak radova bio je maj 2016., a ugovorni rok je bio novembar iste godine pod uslovom da se riješe svi imovinsko-pravni odnosi koje su rješavali (i još uvijek rješavaju) Općina Novi Grad, Ministarstvo saobraćaja KS i Zavod za izgradnju KS.

"Prema posljednjim dostupnim informacijama od predstavnika Općine Novi Grad Sarajevo, rješavanje preostalih imovinsko-pravnih odnosa od objekta 'Pergola' do spoja sa ulicom Safeta Zajke (Sekcija II) je u završnoj fazi", rečeno nam je iz Cesta Federacije FBiH.

Kako nam je objašnjeno, prikupljeni su izvještaji vještaka kao i ostala neophodna dokumentacija potrebna za potpisivanje sporazuma između vlasnika i Općine Novi Grad Sarajevo. U skladu sa navedenim informacijama imovionsko-pravni odnosi bi se trebali riješiti zaključno 31. martom, čime bi se stekli uslovi za nastavak radova na Sekciji II.

Pomjeranje roka i kamate

S obzirom da novac za samu gradnju nije problem, a da je rok probijen i da ulazi u peti mjesec kašnjenja, građani se s pravom pitaju da li će zbog podignutog kredita cijena LOT-a 2C (dužine oko 1.200 metara) biti veća nago što je planirano.

Ugovor je vrijedan blizu 9,5 miliona KM od čega je potrošeno dvije trećine.

Kako nam je objašnjeno iz Cesta FBiH, pomjeranje roka ne bi trebalo utjecati na porezne obveznike no, moguće je neznatno povećanje kamate na zakašnjelo povlaćenje kreditnih sredstava.

"U skladu sa našim dopisom od 24.2.2017. godine, upućenim Općini Novi Grad Sarajevo pod nazivom 'Ponovna urgencija za izdavanje odobrenja za građenje za projekt Sarajevske obilaznice, LOT 2C, Sekcija II, od objekta Pergola do spoja sa ulicom Safeta Zajke', implementator projekta JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo je donijelo Odluku kojom je planirani datum okončanja svih radova na projektu Sarajevske obilaznice, LOT 2C, dionica od rondoa Briješće do spoja sa ulicom Safeta Zajke, 30. maj 2017. godine", zaključeno je iz CFBiH.

Na svu sreću, ugovoreni radovi nisu prekidani već su i sada u toku, ali smanjenog intenziteta.

Trenutno se izvode radovi na izradi hidroizolacije gornje površine kolovozne ploče objekta "Pergola". Na Sekciji II preostali su radovi na izgradnji saobraćajnice od objekta "Pergola" u dužini od oko 250 m i izgradnja priključka sa ulicom Safeta Zajke.