BiH
0

Otvaranje graničnog prijelaza u Tržačkim Raštelima ove godine

FENA
Foto: Cazin.net
Foto: Cazin.net
Malogranični prijelaz između BiH i Hrvatske u cazinskom naselju Tržačka Raštela ove godine trebalo bi konačno biti otvoren.

Da nema ništa sporno u vezi sa stavljanjem u funkciju spomenutog prijelaza potvrdili su i u Ministarstvu sigurnosti BiH, čiji su se službenici, odnosno predstavnici Komisije za integrirano upravljanje granicom BiH danas susreli s načelnikom Općine Cazin Nerminom Ogreševićem.

Općina Cazin je u više navrata upućivala zahtjeve nadležnim državnim organima o otvaranju ovog prijelaza, s obzirom na njegovo višestruko značenje za ovu lokalnu zajednicu, ali i šire.

Naime, značajan broj mještana Tržačkih Raštela i drugih pograničnih naselja posjeduje zemlju s druge strane rijeke Korane, odnosno u RH, koju ne obrađuju jer moraju prelaziti udaljenost od 35 do 40 kilometara da bi prešli granicu, što je za njih ekonomski neisplativo.

U Općini Cazin ističu višestruki značaj otvaranja ovog prijelaza, koji bi prvenstveno riješio situaciju oko poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Cazinjana, ali i ponudio mogućnost razvoja turizma u općini, s obzirom na to da se Tržačka Raštela nalazi 18 kilometara od magistralnog puta Karlovac-Slunj-Plitvička jezera.