BiH
0

Otvaranje dijaloga o liberalizaciji viznog režima EU s BiH

FENA
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar sigurnosti Tarik Sadović je obaviješten iz diplomatskih izvora u Briselu da će Evropska komisija 26. maja u Briselu objaviti početak dijaloga o liberalizaciji viznog režima s Bosnom i Hercegovinom, saopćeno je iz Sadovićevog kabineta.

Predviđeno je da se početak dijaloga o liberalizaciji viznog režima EU s BiH objavi na marginama Vijeća za opće i vanjske poslove (GAERC). Prema najavi ovom događaju će prisustvovati ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović na ceremoniji 26. maja u zgradi Vijeća EU.

Poslije otvaranja dijaloga BiH će dobiti takozvanu mapu puta koja će sadržavati jasno definirane standarde koje mora dostići BiH (kao i druge zemlje regiona) da bi postepeno napredovala na putu ka liberalizaciji viznog režima.

Cijeli proces će omogućiti Komisiji da u odgovarajućem trenutku uputi prijedlog Vijeću o ukidanju viza za BiH. Na osnovu prijedloga Komisije, Vijeće će poslije konsultacija s Evropskim parlamentom donijeti konačnu odluku.