BiH
0

Otvaranje dijaloga o bezviznom režimu za građane BiH

FENA
Otvaranje dijaloga o bezviznom režimu je novo poluvrijeme u odnosima između Evropske unije i Bosne i Hercegovine i prva prava 'renta' koju će, nakon skoro dvadeset godina izolacije, direktno dobiti svi naši građani od Evropske unije, a ne institucije, vlast ili politika“, izjavio je za RDW predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Nikola Špirić nakon što je, na čelu višečlane državne delegacije, u nedjelju uvečer doputovao u Bruxelles.

On će se u ponedjeljak u deset sati sastati s potpredsjednikom Evropske komisije Jacquesom Barrotom i tom prilikom će 'dijalog' o postepenom ukidanju viznih ograničenja za sve građane BiH biti formalno otvoren.

Odmah nakon ovog sastanka i ceremonijalnog otvaranja 'dijaloga', resorni timovi Evropske komisije i Bosne i Hercegovine nastavit će već započetu proceduru sektorskih priprema "mape puta“ u cilju stvaranja administrativno-tehničkih, sigurnosnih i drugih uvjeta za konačnu primjenu evropske politike o slobodi kretanja i u Bosnu i Hercegovini.

"Uvjeren sam da će sve institucije vlasti BiH najnovije poruke iz Bruxellesa shvatiti maksimalno ozbiljno i da ćemo svi predano raditi na ispunjavanju uslova koji će nam sutra i narednih dana i sedmica iz Bruxellesa biti postavljeni. U pitanju je, naravno, proces koji počinjemo realizovati već od ponedjeljka, ali dužina tog procesa će, siguran sam, sada zavisiti samo od nas, naših institucija i naše odlučnosti da istrajemo na ovom i na drugim poslovima koji nas učekuju nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, već od 16. juna ove godine“, izjavio je Špirić.

On je izrazio nadu da će potpredsjednik Barrot i Evropska komisija "već za mjesec dana“ pripremiti "mapu puta“ za Bosnu i Hercegovinu i zvanično je obnarodovati u Sarajevu, a svoj jednodnevni boravak u Bruxellesu Špirić je nazvao "i ceremonijalnim i suštinskim“ jer označava početak jedne vrlo važne faze u odnosima između EU i BiH koja se temelji na povjerenju, a s druge strane pokazuje da su ti odnosi postali dvosmjerna ulica u kojoj se obje strane žele pridržavati 'saobraćajnih propisa'.

Na pitanje da li BiH raspolaže institucionalnim kapacitetima za izvršavanje predstojećih obaveza, Špirić je izjavio da ne strahuje od nedostatka takvih potencijala već od "nedostatka političke volje“.

"Za sadašnje izazove na putu evropskih i sjevernoatlantskih integracija, BiH ima institucionalne kapacitete, a od političke volje glavnih aktera vlasti će zavisiti da li ćemo stvarati optimalne institucije i stručne službe za nove zadatke koji nas očekuju“, izjavio je Špirić.

On je rekao da od zvaničnika EU u ponedjeljak neće zatražiti nikakve poklone, ali hoće zahtijevati veće razumijevanje i naklonost prema zemlji koja je jedina u Evropi i svijetu proteklih godina prolazila kroz tri paralelna procesa: prvi je obnova ratom porušene zemlje i izgradnja povjerenja, drugi je proces tranzicije i privatizacije i treći proces euroatlantskih integracija.

U povodu nesporazuma s ministrom sigurnosti Tarikom Sadovićem o tome ko bi trebalo da predvodi bh. delegaciju na otvaranju viznog dijaloga, predsjedavjući Vijeća ministara je izjavio: "Mislim da se radi o kvalitetu i dobiti za svaku zemlju ako je u Bruxellesu na poziv Evropske komisije predstavlja premijer. Od mene bi bilo krajnje neodgovorno kada bih na takav poziv odgovorio odbijenicom. Uvjeren sam da Bruxelles vrijedi uvažavati, ali to ne znači i omalovažavati bilo čiju funkciju unutar BiH. Takve zamke i nesporazume morali bismo svi što prije prevladati u interesu viših ciljeva“, izjavio je za RDW predsjedavajući vijeća ministara BiH Nikola Špirić.