Zlatko Lagumdžija
0

"Otvaramo proces u kojem će se definirati vizija SDP-a i BiH 2020."

FENA
"Naš cilj danas je da svi zajedno mislimo i govorimo o budućnosti, da preispitamo svoje ideje, svoje planove i svoju spremnost da koračamo ka zajedničkom cilju. Ko, šta, kako, s kim i kada može učiniti kako bi pobijedili na predstojećim izborima i 2014. godine bili punopravna članica NATO-a a potom i Evropske unije. Da ocrtamo viziju naše zemlje koja do 2020. godine može biti sasvim drugačije i jedno zajedničko društvo", kazao je predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija danas na 5. kongresu SDP-a BiH u Sarajevu.

Danas, dodao je on, otvaramo proces u kojem bi trebali definirati viziju SDP-a 2020. i BiH 2020.

"Vjerujem da je do tada, do kraja naredne decenije, moguće da živimo u zemlji koja će biti primjer modela zajedničkog društva na način na koji će biti organizovane i institucionalizovane najuspješnije zemlje svijeta. U takvoj zemlji naše različitosti će biti naše šanse prednost i snaga a ne opasnosti, mane i slabost, kao što je to danas u doba nacionalizma. Da bi tu došli, na kraju narednog četverogodišnjeg mandata trebamo doći do BiH 2014. kao punopravne članice NATO-a i potom zemlje EU. Da bismo o tome razmišljali, moramo biti pobjednik narednih izbora i nosilac promjene BiH do 2010.", kazao je predsjednik SDP-a.

Prema njegovim riječima, ono što je prije svega zadatak ove, kao i svake druge vlasti, jest da promijeni ekonomsko i socijalno stanje, da se uhvati ukoštac s kriminalom i korupcijom kojima su zarobili zemlju. Zbog toga danas, kazao je on, moramo pored ustavnih reformi, čije viđenje imamo, otpočeti izradu pobjedničkog programa promjene za BiH.

Lagumdžija je rekao da SDP nema namjeru izmišljati toplu vodu, ali ni prepisivat tuđe recepte. SDP ima namjeru na najboljim iskustvima drugih i svojim znanjima o sebi napraviti recept za BiH, napraviti svoj program promjena za BiH.

"Novoizabranom glavnom odboru, predsjedništvu, savjetima, odborima i interesnim oblicima, kao i svima onima koji nam se pridruže, danas pored ustavnih reformi nudimo osnovnih 11 tačaka životnih reformi "Promjena za BiH: Progresivni patriotizam - posao i pravda - promjena za čovjeka". To je otvoreni dokument o čijoj izgradnji i realizaciji će voditi brigu buduće rukovodstvo koje dobije mandat Kongresa, a potom i građana na predstojećim izborima. Dakle, sam ovaj dokument, njegova izrada danas, realizacija sutra je naš svojevrsni poziv na patriotizam u kojem ćemo se zajedno takmičiti u progresu", kazao je Lagumdžija.

Prema njegovim riječima 11 tačaka sadrži tri grupe reformi. Prva grupa reformi sadrži tri tačke koje su usmjerene na povratak povjerenja i institucije, vladavinu prava i moralnu obnovu. Jednom riječju - pravda.

Druga grupa sadrži pet tačaka usmjerenih na proizvodnju, poreski sistem i fiskalne reforme. Jednom riječju - posao.

Treća grupa sadrži tri tačke usmjerene na javnu potrošnju i segment koji se može objediniti riječima posao i socijalna pravda.

"Još jednom želim podvući da niko u SDP-u nema rezervisano mjesto ni u jednom parlamentu, vladi, ministarstvu, nadzornom odboru ili javnoj ustanovi. Zato je i ovaj kongresni poziv za učešće u izradi našeg programa 'Promjene za BiH: progresivni patriotizam - posao i pravda' svojevrstan konkurs za dobijanje SDP-ovog mandata u izvršnoj zakonodavnoj vlasti koja će ga provoditi nakon narednih izbora", kazao je između ostalog predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

Podsjećajući da su za predsjednika SDP-a predložena 23 kandidata, Lagumdžija je kazao da je jedan broj kolegica i kolega izrazio želju da i dalje budu zajedno u timu koji bi on vodio i zbog toga nisu željeli da prihvate kandidaturu. Druga grupa njih jednostavno nije bila zainteresovana da se prihvati ni kandidature ni eventualno same funkcije predsjednika.

"Žao mi je što njih nekolicina, iz treće grupe, koji bi željeli da im jednostavno prepustim mjesto na kojem sam sada, nisu prihvatili kandidaturu. To bi bilo bolje i za njih i za sve nas i za SDP. Učestvovali bi u stranačkim predsjedničkim izborima kroz seriju otvornih debata pred jedinim ljudima koji imaju mandat da biraju lidera stranke - pred delegatima ovog Kongresa.

Zato danas još jednom, ukoliko su se predomislili, iz bilo kojih razloga, u posljednjih mjesec dana, pozivam ih da se u skladu s poslovnikom kongresa sada kandidiraju", kazao je Lagumdžija.

Za glavni odbor smo, dodao je on, imali duplo više kvalitetnih kandidata nego što sadrži lista od 202 čovjeka sa kojom izlazimo pred Kongres i sa koje će biti izabrano 110 novih članova Glavnog odbora.

"Imali smo pred sobom oko 500 vrhunskih ljudi od kojih je svako mogao biti dobar dio novog rukovodstva stranke. To je garancija da ćemo napraviti kvalitetan reformski program 'Promjena za BiH' i u izbore ići sa ljudima koji su garant uspjeha na predstojećim izborima", kazao je predsjednik SDP-a BiH.