{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Otrovne kukuruzne pahuljice u prodavnicama u BiH

Klix.ba
20.2.2015. u 16:32
333
Otrovne kukuruzne pahuljice u prodavnicama u BiH
333
Otrovne kukuruzne pahuljice u prodavnicama u BiH
Njemačka kompanija Hahne upozorila je nekoliko zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina, da se u kukuruznim pahuljicama s 0 posto šećera, pakovanje od 375 grama, nalazi nedozvoljena količina mikotoksina, supstance opasne po zdravlje.
"U proizvodu Hahne kukuruzne pahuljice 0% šećera, pakovanje od 375 grama, utvrđeno je prisustvo plijesni Fusarium deoksinivalenol (DON). Odmah smo poduzeli sve potrebne mjere i povukli proizvod", saopćili su iz Hahnea.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) primila EU RASFF hitnu obavijest o prisustvu mikotoksina deoksinivalenola (DON) u pahuljicama za doručak porijeklom iz Njemačke.

"U cilju zaštite zdravlja i interesa potrošača u Bosni i Hercegovini, Agencija je sve raspoložive podatke dostavila nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini, te od istih zatražila hitnu provjeru eventualnog prisustva pahuljica za doručak sa nedozvoljenim količinama deoksinivalenola na tržištu Bosne i Hercegovine, kao i povratno informiranje Agencije o rezultatima inspekcijske kontrole", rečeno je za Klix.ba iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

U upozorenju Hahnea navedeno je da se otrovne pahuljice u BiH mogu kupiti u Konzumu u pakovanjima Rial i K-Plus. Iz ove kompanije su nam rekli da su odmah, temeljem informacije proizvođača o neusklađenosti parametara kvaliteta, preventivno poduzeli sve potrebne mjere.

"16. februara iz svih objekata maloprodaje i veleprodaje Konzum d.o.o. Sarajevo povukli smo iz prodaje artikle K-Plus Cornflakes 1kg, K-Plus Cornflakes 250g i Rial Cornflakes 1kg", kažu iz Konzuma.

U svim prodajnim objektima Konzum je i postavio obavijest za potrošače.

"Ovim putem se još jednom izvinjavamo potrošačima i pozivamo ih da spomenute proizvode vrate u prodavnice u kojima su ih kupili", ističu.

Hahne je upozorio potrošače da u slučaju konzumacije ovog proizvoda nisu isključene posljedice po zdravlje.

Mikotoksini su sekundarni produkti ili poluprodukti nastali u procesu metabolizma plijesni. Otrovni su i imaju negativne biološke posljedice na ljude i životinje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: