Otrovna mrlja u Spreči stigla do Gračanice, zagađenje vode u padu

S
SRNA
29.4.2018. u 11:57
4
19
Otrovna mrlja u Spreči stigla do Gračanice, zagađenje vode u padu
4
Otrovna mrlja u Spreči stigla do Gračanice, zagađenje vode u padu Foto: Klix.ba
Mrlja koju je u rijeci Spreči formirala hemikalija koja je iscurila iz odlagališta Fabrike sode u Lukavcu jutros je primijećena na području Gračanice i kreće se prema Doboju, saopštio je Srni glasnogovornik Uprave civilne zaštite RS Željko Stojanović.
On je istakao da kiselost te zagađene vode odnosno njena pH vrijednost u ovom trenutku iznosi 10 i da se smanjuje u odnosu na jučerašnji dan, kada je iznosila 12.

Prema njegovim riječima, ta vrijednost je još osjetno iznad normalne koja iznosi pet do šest, ali ne i previsoka, ali će definitivno praviti štetu sve dok ne postigne uobičajenu vrijednost.

"Očekuje se da ta kiselost, kada mrlja dođe do Doboja i mjesta gdje se Spreča izlijeva u Bosnu bude još manja", rekao je Stojanović, dodajući da se očekuje da mrlja sa lužinom do ušća Spreče u Bosnu kod Doboja stigne sutra.

Prema njegovim riječima, nadležne ekipe su na terenu, prate situaciju i javnost će biti obavještavana o razvoju situacije.

On je ponovio upozorenje građanima u slivu Spreče i Bosne da do daljeg ne koriste vodu iz tih rijeka i da putem sredstava javnog informisanja prate situaciju, sve dok nadležne institucije ne jave da je voda za upotrebu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (19)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: