{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otpuštenim radnicima 1,5 miliona KM

S
9.7.2009. u 23:16
0
1
Otpuštenim radnicima 1,5 miliona KM
0
Otpuštenim radnicima 1,5 miliona KM
Na sjednici Vlade Brčko distrikta početkom naredne sedmice biće donesena odluku o izdvajanju 1,5 miliona KM budžetskih sredstava za rješavanje statusa radnika preduzeća i institucija koji su ostali bez posla 30. aprila 1992. godine.
Do 1. septembra treba da se izrade kriterijumi koji će ukazati na koji će način biti vršena raspodjela tih sredstava.

Gradonačelnik Brčkog Dragan Pajić predočio je danas poslanicima brčanskog parlamenta ovaj zajednički stav predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti u vezi sa rješavanjem problema radnika nekadašnjih velikih državnih preduzeća u Brčkom koji su prije 17 godina, mimo njihove volje, ostali bez posla.

Današnjoj redovnoj sjednici Skupštine distrikta Brčko na kojoj je, prema utvrđenom dnevnom redu od pet tačaka, trebalo da se razmatra i informacija o preduzetim aktivnostima na rješavanju statusa tih radnika, prisustvovali su i njihovi predstavnici.

"Zadovoljni smo predloženim rješenjima. Vjerujemo da ovo nisu prazna obećanja i da ćemo najzad, poslije svih muka i patnji, ostvariti prava na koja smo ukazivali na javnim protestima i na druge načine", rekao je Srni Hajrudin Mujačić, predsjednik Udruženja "Glas radnika" koje okuplja oko 2 000 nezaposlenih u distriktu Brčko.

Poslanici Skupštine distrikta usvojili su izvještaj o radu Zavoda za zapošljavanje distrikta Brčko u 2008. godini.

Obrazlažući prije rasprave sadržaj tog dokumenta, direktor Zavoda za zapošljavanje Mladenko Nenadić naveo je i podatak da je na kraju 2008. godine na evidenciji, te institucije bilo 11 404 nezaposlenih, dok ih je na kraju prvog polugodišta ove godine 10 900.

Pridružujući se pozitivnim ocjenama o izvještaju brčanskog Zavoda za zapošljavanje, koje je izrekla većina učesnika u debati, poslanik Stranke za BiH Sejfudin Zahirović rekao je da je 13 radnika, koliko ih je zaposleno u Zavodu, isuviše malo da bi se odgovorilo brojnim zahtjevima u rješavanju problema nezaposlenih u ovoj lokalnoj zajednici.

On je sugerisao da budu primijenjena iskustva iz prošlosti u cilju zapošljavanja svih pripravnika sa visokom školskom spremom, te da se obezbijede sredstva za tu namjenu.

Predsjednik Skupštine distrikta Brčko Mirsad Đapo pohvalio je što Zavod već dvije godine vrši dokup staža radnicima starije životne dobi koji su ostali bez posla kako bi na taj način stekli uslove za penzionisanje.

Na kraju današnjeg zasjedanja Skupština distrikta Brčko usvojila je rezoluciju kojom apeluje na Savjet ministara BiH, Parlamentarnu skupštinu BiH i na entitetske vlade i njihove zakonodavne organe da nastave da sarađuju sa vlastima distrikta Brčko na rješavanju četiri pitanja, koja je utvrdio Savjet za provođenje mira (PIK), tako što će postići dogovor o pravnim aktima i zakonima, ili ih dopuniti i izmijeniti.

To je neophodno kako bi bili ispunjeni svi uslovi na osnovu kojih supervizor može konačno obavijestiti Arbitražni tribunal o ispunjenju Konačne odluke i na osnovu kojih će PIK-u biti omogućeno da donese odluku o završetku režima supervizije u distriktu Brčko.

Naredna sjednica brčanskog parlamenta, kako je danas rečeno, biće održana najvjerovatnije 16. jula.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: