Ugroženi stanovnici
18

Otpor: Ispitivanja za izgradnju HE Vranduk urušavaju zidine tvrđave

Klix.ba
Ekološki pokret Otpor uputio je otvoreno pismo Vladi FBiH, Vladi ZDK, Općini Zenica, Državnoj komisiji i JP EP BiH u kojem upozorava na posljedice geološkog ispitivanja za izgradnju HE Vranduk za koje tvrde da je jedan od glavnih uzroka urušavanja zidina tvrđave Vranduk.

"Slike koje smo dostavili su snimljene 10.02.2013. i pokazuju o kakvom urušavanju kamenih zidina je riječ. Na jednoj od slika je ocrtano korito rijeke Bosne udaljeno 70 metara od tvrđave i pomoćni put kojeg su prilikom istraživanja pravili ispod samih zidina tvrđave. Mi smo u više navrata slali obavjest Državnoj komisiji za zaštitu nacionalnih spomenika i Komisija je uvijek tražila izvještaje od Federalne uprave za inspekcijske poslove N/R direktora Ibrahima Tirka. Na sve dopise, navedeni direktor je slao lažne izvještaje dok "Otpor" nije poslao video zapis. Od Vlade FBIH tražimo da poništi svoju odluku od 13.09.2011. godine kojom je dala koncesiju JP EP BIH za izgradnju HE Vranduk na području nacionalnog spomenika što se kosi sa odlukom Državne Komisije o proglašenju Vranduka nacionalnim spomenikom čime ste prekršili navedeni Zakon o Vranduku i Aneks 4 Dejtonskog sporazuma", navodi se u otvorenom pismu.

Također u psimu obavještavaju javnost da je tvrđava u stanju koje ne pruža sigurnu posjetu turistima.

"Napominjemo da se ispod zidina nalazi džamija i na desetine privatnih kuća čijim ukućanima preti opasnost po život u slučaju obrušavanja zidina. Od Vlade FBIH i investitora koji je svojim istraživanjima (neovlaštenim) uzrokovao geološku nestabilnost dijela planine Lastve (miniranjem) da pod hitno angažuje strane geološke stručnjake i da u roku od tri mjeseca izvrši stabilizaciju zidina i na taj način spreči nesagledive posljedice. Od Vlade FBIH tražimo, pozivajući se na Zakon o pristupu informacijama, da pod hitno dostavi traženu dokumentaciju o Koncesiji kako bi mogli pravnim sredstvima zaustaviti bezakonje energetske mafije", navodi se u pismu "Otpora".