BiH
0

Otpočelo anketiranje o potrošnji bh. domaćinstava za 2007.

FENA
U Bosni i Hercegovini je počelo provođenje Ankete o potrošnji domaćinstava za 2007. godinu koje će trajati do kraja godine, saopćio je danas u Sarajevu na konferenciji za novinare pomoćnik direktora Federalnog zavoda za statistiku Krešimir Krmpotić.

Anketu provode Agencija za statistiku BiH, Federalni zavod za statistiku, Republički zavod za statistiku Republike Srpske i Ekspozitura Agencije za statistiku BiH - Brčko, u saradnji sa Državnim zavodom za statistiku Republike Italije (ISTAT) i LSE Konzorcijem, kojeg podržava Ured za međunarodni razvoj Vlade Velike Britanije (DFID).

Anketom će se prikupiti podaci o potrošnji domaćinstava, demografskim karakteristikama i ekonomskom stanju stanovništva u različitim područjima BiH.

  • Ovi podaci su osnova za planiranje i praćenje mjera socijalnih politika. U BiH Anketa o potrošnji domaćinstava prvi put je provedena 2004. godine, a u okviru Programa statističkih istraživanja planirano je, u budućnosti, redovno provođenje ove ankete. Domaćinstva su izabrana slučajnim uzorkom iz liste domaćinstava koju su kreirale statističke institucije BiH i ukupno će ih biti anketirano 7.600 iz svih krajeva BiH, kazao je Krmpotić.

Učešće domaćinstava u anketi je na dobrovoljnoj osnovi. Domaćinstva anketiraju obučeni i akreditirani anketari, dok su svi dobiveni podaci u upitnicima službena tajna i objavljuju se kao zbirni iznosi iz kojih nije moguće identificirti pojedinačne ispitanike.

Anketa o potrošnji domaćinstava usklađena je sa međunarodnim metodologijama, preporukama i klasifikacijama i prilagođena uvjetima u BiH, što omogućava uporedbu podataka sa drugim zemljama u kojima se provodi Anketa o potrošnji domaćinstava.