BiH
0

Otmičari dvojice Nijemaca u Iraku zaprijetili ubistvom talaca

FENA
Otmičari dvojice njemačkih talaca u Iraku rekli su da će ubiti taoce za 72 sata ukoliko Njemačka ne prekine saradnju s Irakom, objavila je televizija al-Jazeera u utorak.

Otmičari su zaprijetili da će ubiti Thomasa Nitzschkea i Renea Braeunlicha ako Njemačka ne zatvori svoju ambasadu u Iraku, povuče sve njemačke kompanije iz Iraka i prekine saradnju s iračkom vladom u roku od tri dana.

Videosnimak prikazan na televiziji Al-Jazeera prikazuje Braenlicha kako govori i gestikulira rukama kao da preklinje. Nikakav ton se nije mogao čuti, javio je AP.

Snimak nosi datum 29. januara.

Dvojica inženjera došla su u Irak nakratko, radi posla, kako bi postavili mašine koje je naručio kooperant rafinerije u Baidžiju, 180 km sjeverno od Bagdada. Oteti su dok su išli kući s posla u rafineriji, kako navodi iračka policija.

Snimak se pojavio dan nakon što je Jill Carroll, 28-godišnja slobodna novinarka koja radi za Christian Science Monitor i takođe je drže kao taoca, prikazana pod maramom kako plače na još jednom snimku emitovanom na Al-Jazeeri. Američki zvaničnici izjavili su kako odbacuju udovoljavanje zahtjevima otmičara da se oslobode sve iračke žene iz zatvora.

"Sve je urađeno kako bi se sarađivalo s onima koji bi mogli imati utjecaja i užasno je mnogo ljudi koji pozivaju na njeno oslobađanje", izjavila je u utorak američki državni sekretar Condoleezza Rice.

Više od 250 stranaca je oteto i 39 je ubijeno otkako je rat počeo.

"Novinari bez granica", međunarodna grupa koja se zalaže za zaštitu prava novinara, saopćila je kako će poslati svoje predstavnike na Bliski istok da promoviraju kampanju u arapskim medijima u kojoj se poziva na oslobađanje Carroll, koja je oteta 7. januara u Bagdadu.

Otac otetog kanadskog kršćanskog aktiviste zatražio je oslobađanje svoga sina i trojice njegovih kolega.

"Apelujem na tamničare moga sina i trojice njegovih prijatelja da ih oslobode neozlijeđene", izjavio je Dalip Singh Sooden na Al-Jazeeri u utorak. Njegov sin, 32-godišnji Harmeet Singh Sooden, otet je 26. novembra u Bagdadu.