Jablanica
0

Otkriveno centralno spomen-obilježje

FENA
Danas je u Jablanici otkriveno centralno spomen-obilježje koje se nalazi u centru grada, između parka, robne kuće i hotela, zauzima površinu od 450 metara kvadratnih, a ukupna vrijednost radova iznosi 170.000 KM. Otkrivanju spomen-obilježja, osim velikog broja građana, prisustvovali su hercegovački muftija Seid ef. Smajkić, federalni ministar Edin Mušić, predstavnici JOB-a Konjic, Drežnica i drugi.

Spomen-obilježje otkrili su predsjednik Organizacije šehida i poginulih boraca Nezir Mešić, djeca šehida i načelnik općine Salem Dedić, koji je pored ostalog rekao: "Neka svjetla, česme i granit ovoga spomenika vječito svjedoče o grandioznosti djela, tj. slobode, koju su nam poklonili naši branioci u proteklom ratu".

Spomen-obilježje sastoji se od fontane, česme, parka, klupa, zelene ograde i rasvjete, a tri granitna stuba sa dva prolaza simbolizuju trijumfalnu kapiju, na kojoj su postavljena imena 144 šehida, poginula, nestala i umrla Jablaničana u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godina.