BiH
0

Otkrivene ploče koje grade zidove piramide

Nezavisne novine
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Na sjevernoj strani Bosanske piramide Sunca u Visokom su otkrivene lijepo očuvane i pravilno oblikovane monolitne ploče. Prema riječima Semira Osmanagića, predsjednika Arheološkog parka "Bosanska piramida Sunca", njihov oblik potvrđuje da one grade zidove piramide.

"Sama površina tih monolita izgubila je sjaj koji je imala prije nekoliko hiljada godina. Međutim, oblik je fenomenalan, a površina je ravna u potpunosti. Mjesta na kojima se ploče spajaju su vrlo pravilna i vidi se da je riječ o radu ljudskih ruku", rekao je Osmanagić novinarima u subotu.

Ističe da su takve ploče našli i na istočnoj strani na sondama A, B i C, i najavljuje da će južnu stranu piramide otvoriti iduće sedmice.

[SLIKA]1[/SLIKA]

"Smatram da su ove ploče, koje vam pokazujem, još jedan nepobitan dokaz da je riječ o piramidi, a u narednih 200 dana u potpunosti ćemo u to uvjeriti bh. i cijelu svjetsku javnost", tvrdi Osmanagić, a prenose Nezavisne novine.

[SLIKA]2[/SLIKA]

Ističe kako razumije nepovjerenje arheologa i stručnjaka u BiH, jer ako se ispostavi da je riječ o piramidi promijeniće se historija, ne samo BiH, nego cijeloga svijeta.

Osmanagić je u subotu saopštio i da je na osnovu provedene ankete o podršci istraživanjima u Visokom, u RS pozitivno glasalo 87 odsto građana ovog entiteta, što je, prema njegovim podacima, mnogo više nego u FBiH.

[SLIKA]3[/SLIKA]

Na pitanje da li će se, kad se istraživanja završe, zidovi piramide moći u potpunosti vidjeti, Osmanagić je rekao da će se njeni zidovi moći jasno vidjeti, ali da sama piramida nikad neće biti u potpunosti otkrivena, jer bi to izazvalo poplave.