{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otkrivene nove životinjske i biljne vrste

S
25.12.2006. u 18:25
0
0
Otkrivene nove životinjske i biljne vrste
0
Otkrivene nove životinjske i biljne vrste
Borneo
Organizacija Svjetskog fonda za prirodu objavila je da su na Borneu u proteklih godinu i po dana otkrivene čak 52 nove životinjske i biljne vrste, za čije se postojanje do sada nije znalo.
Među njima su dvije nove vrste žaba, čitav niz biljaka i drveća te čak 30 novih vrsta riba, među kojima je i jedna veličine manje od centimetra. Tu je i som koji ima posebno razvijen stomak kojim se priljepljuje za stijene.

Većina novih vrsta pronađena je u središtu Bornea, planinskoj oblasti od oko 136.000 kvadratnih km, koja je pokrivena ekvatorijalnim prašumama. Stručnjaci vjeruju da u ovom području, koje je izuzetno izolovano, postoji još nekoliko hiljada neotkrivenih životinjskih i biljnih vrsta.

Ova izvanredna otkrića pokazuju zašto jedinstveni ekosistemi moraju biti sačuvani za buduće generacije. Do sada nepristupačna i udaljena šumska područja ostrva Borneo, nazvana “izgubljenim svijetom”, naučnici su prozvali “posljednjim granicama nauke”. Međutim, nedavno je upozoreno da je i “izgubljeni svijet” na Borneu došao u opasnost od nestanka jer su investitori bacili oko na njega kao novu lokaciju za plantaže kaučuka i palminog ulja.

Prošle je godine organizacija Svjetskog fonda za prirodu objavila da je na Borneu od 1994. pronađena čak 361 nova vrsta, a sada je otkriveno kako je od juna 2005. do danas nova vrsta otkrivana gotovo svake sedmice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Opravdavate li blokade saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: