{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otkrivena srednjovjekovna nekropola u Čelebićima

F
23.6.2007. u 10:54
0
0
Otkrivena srednjovjekovna nekropola u Čelebićima
0
Otkrivena srednjovjekovna nekropola u Čelebićima
Čelebići
Nakon desetodnevnih arheoloških radova stručne ekipe Zemaljskog muzeja iz Sarajeva, na lokalitetu Mravinjac u mjestu Čelebići pronađeno je 27 srednjovjekovnih, cijelih i fragmentiranih grobnica.
- Prema položaju grobnica i stanju skeleta, prve analize pokazuju da se radi o grobnicama sa kraja 14. ili početka 15. vijeka, rekao je za Agenciju FENA arheolog Adnan Busuladžić, voditelj istraživačkih radova.

Prve naznake o postojanju grobnica, pokazale su se prilikom izvođenja pripremnih radova na izgradnji mosta Lisičići - Čelebići, prije dvije godine. Radovi u vezi mosta nastavljeni su ove godine, a prije desetak dana pozvana je, i odmah je izašla na teren, stručna ekipa iz Zemaljskog muzeja u sastavu: Andrijana Pravidur, Tatjana Mijatović, Mirsad Sijarić i Adnan Busuladžić.

Kamene grobnice bile su oko jedan i po metar ispod površine zemlje, povremeno su bile pod vodom Jablaničkog jezera, pa su pojedine fragmentirane, veći dio skeleta je kompletan, ima grobova dječijih kao i odraslih ljudi, sa očuvanim lobanjama. Grobnice su klasične, obložene kamenim pločama sa svih strana.

- Zaštitna istraživanja na terenu završena su danas, skeleti se upućuju na antropološku analizu, slijedi izvještaj i elaborat daljih aktivnosti, jer ovo je jedna velika neistražena nekropola, kaže Busuladžić.

On naglašava dobru saradnju Općine Konjic i Elektroprivrede BiH, koja je tokom deset dana istraživanja zaustavila punjenje hidroakumulacije vodom.

Područje Čelebića i Lisičića, poznato je u nauci po značajnim arheološkim nalazima iz svih perioda historije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: