Niko nije odgovarao
289

Otkrivena spomen ploča sa imenima 39 ubijenih Bošnjaka u Babinom Potoku kod Višegrada

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
U višegradskom naselju Babin Potok otkrivena je spomen ploča sa imenima 39 ubijenih Bošnjaka iz ovog mjesta.

Njihovi najbliži, rodbina i prijatelji danas su na ovom mjestu uputili molitve pred njihove duše, poručujući da je obilježavanje mjesta stradanja, izraz poštovanja i sućuti prema žrtvama, ali i opomena budućim generacijama, da se ovakvi zločini nikada i nikome ne ponove.

Prije 26 godina u ovom je mjesto ubijeno 39 osoba, a među njima je 19 civila, žena i djece. Suprug ubijene Nadije Mujezinović, Ibrahim, ističe da je Nadija imala 23 godine kada je ubijena.

"Odvojili su je od šestomjesečne bebe i strijeljali. Dijete je preživjelo, ali teško je danas govoriti o onom što se desilo", ističe Ibrahim.

Sličnu nesreću dijeli i Zineta Mutapčić kojoj su prije 26 godina odveli supruga Hasana i sina Mirsada koji je imao samo 16 godina. Zineta još uvijek traga za posmrtnim ostacima sina Mirsada, nadajući se da će konačno naći smiraj.

"Bila bih sretna da mu nađem kosti i da vidim kako su ga ubili metkom, da se bar moje dijete nije patilo", kaže Zineta Mutapčić.

Spomen obilježje u Babinom Potoku izgradili su najbliži srodnici ubijenih, između ostalog i kako bi mjesto zločina bilo obilježeno.

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja "Žena žrtva rata", kazala je danas da za zločin počinjen u višegradskom naselju Babin Potok još niko od počinilaca nije odgovarao.