{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otkrivena prostorija u KTK tunelu piramide Sunca

F
1.8.2007. u 11:47
0
0
Otkrivena prostorija u KTK tunelu piramide Sunca
0
Otkrivena prostorija u KTK tunelu piramide Sunca
Nakon nekoliko mjeseci borbe s urušenim dijelom sekcije KTK tunela stručna ekipa Fondacije "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" uspjela je pronaći prolaz ka jednoj prostoriji koja je locirana s desne bočne strane u odnosu na kretanje do sada podgrađivanog podzemnog prolaza koji ide u pravcu piramida.
Nakon prve prospekcije zaključeno je da je prostorija širine između četiri i šest metara i dužine oko 20 metara niža u odnosu na glavni tunel za oko 1,5 metara.

Tavanica prostorije se sastoji od jedne velike ploče a na kraju prostorije uočeno je novo urušavanje što indicira na postojanje nove velike šupljine, odnosno mogućeg raskršća. U prostoriji ima vode i evidentno je strujanje zraka što znači da se može nesmetano raditi.

Izvršenim analizama utvrđeno je da nema prisustva otrovnih plinova ni radioaktivnih materijala.

Dio hipoteze o postojanju piramidalnog kompleksa u Visokom govori i o mreži podzemnih tunela i prolaza koji se prostiru čitavom dužinom Bosanske doline piramida. U slučaju podzemnih tunela KTK do sada je podgrađeno oko 150 metara koji su sigurni za posjete istraživača i turista, saopćeno je iz Pres-službe Fondacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: