Ekonomski fakultet
0

Otkrivena pronevjera u blagajničkoj službi

FENA
Veljko Trivun
Veljko Trivun
Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Veljko Trivun u ponedjeljak je održao vanrednu konferenciju za novinare povodom otkrivanja malverzacija u blagajničkom poslovanju na tom fakultetu u periodu juli 2007. - juli 2008. godine.

Kako je rekao, na dužnost dekana je stupio 1. septembra ove godine, a već 2. septembra otkrio je da su tri radnice finansijske službe u spomenutom periodu otuđile 142.500 KM , što su kasnije i priznale.

To je, prema Trivunovim riječima, dovelo do davanja otkaza tim uposlenicama Fakulteta te do podnošenja prijava protiv njih MUP-u i Tužilaštvu.

"O svemu sam upoznao premijera Kantona, resornog ministra i sve istražne organe, dok rektora nisam mogao dobiti. S obzirom na to da je ovo javna ustanova , a da je novac budžetski i studentski, što ima posebnu težinu, osjećao sam potrebu da obavijestim javnost o tome", rekao je dekan Trivun na konferenciji za novinare.

Trivun je dodao da je u posljednje vrijeme dobio dosta anonimnih pisama o tom slučaju te da smatra da postoje indicije da su u sve to uključeni i neki administrativni radnici ekonomsko-finansijske službe.

Prema riječima dekana Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, jutros je angažovana neovisna revizorska kuća u cilju izvršenja istrage te razmišlja o tome da najvjerovatnije već sutra raspusti cjelokupnu službu.