BiH
0

Otkrivena palača rimskog cara Kaligule

Klix.ba
Arheolozi su pronašli palaču rimskog imperatora Kaligule koja samo dokazuje da je on zapravo bio megaloman i luđak koji je sebe smatrao bogom.

Nakon dvomjesečnih iskopavanja, britanski i američki arheolozi su otkrili Kaligulinu palaču koja je spojena sa hramom blizanaca Castora i Polluxa.

Ovo otkriće je potvrdilo vjerovanje da je Kaligula, koji je za sebe vjerovao da je vrhovni bog Zeus, imao dovoljno drskosti da svoj dom spoji sa jednim svetim hramom. Tim arheologa je otkrio da zidovi palače idu skroz unutar hrama te da je Kaligula na taj način od njega napravio predvorje svoje palače.

Antički izvori su tvrdili da je on bio zaluđeni vladar željan moći. Zahtijevao je da postavi svog konja za konzula i naređivao je da se njegove statue postave u svete hramove.

Bio je poznat i po svom razvratnom seksualnom životu. Održavao je seksualne veze sa svojim sestrama, kao i homoseksualne veze sa više muškaraca u isto vrijeme.

Uvijek su postojale sumnje da su ove priče bile obične klevete motivisane političkim razlozima, ali ovo otkriće ih sada samo potvrđuje.

Kaligulu je ubio njegov stražar 41. godine ne.