BiH
0

Otkrivena organizirana kriminalna grupa za porezne prevare

FENA
Službenici Federalne uprave policije dostavili su u utorak Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo Izvješće o počinjenom kaznenom djelu protiv 21 osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo organiziranog kriminala, saopćeno je danas iz Federalne uprave policije.

Na temelju analize bankarske dokumentacije, koja je, po nalogu Kantonalnog suda Sarajevo izuzeta iz triju firmi s prostora Sarajeva i na temelju drugih prikupljenih saznanja, službenici Federalne uprave policije prijavili su Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo veći broj osoba iz Gruda, Kiseljaka, Tomislav-Grada, Širokog Brijega i drugih mjesta zbog postojanja osnova sumnje da su kao organizirana grupa počinili kazneno djelo organiziranog kriminala.

Postoji osnov sumnje da je prijavljena organizirana grupa u dužem vremenskom razdoblju i na prostoru cijele Bosne i Hercegovine organizirala poslove izbjegavanja plaćanja poreza na promet i drugih fiskalnih prihoda i to na način da su od poznatih pravnih i fizičkih osoba preuzimali gotovinski novac koji bi u dogovoru ili sa znanjem zaposlenih u poslovnim bankama predavali na transakcijske račune pravnih osoba a zatim dostavljali naloge za plaćanje koji nisu bili sačinjeni od ovlašene osobe za zastupanje i predstavljanje pravne osobe nego od nekog iz organizirane grupe.

Na taj način plaćane su fiktivno stvorene obveze isporučene robe ili pruženih usluga čime je izbjegavano plaćanje poreza na promet i drugih fiskalnih pihoda.

U toku su analize ukupne štete za koju su oštećeni budžeti FBiH i BiH, te otkrivanje osoba koje su sudjelovale u ovom kaznenom djelu.