Arheologija
0

Otkriven novi dio nekropole Atik džamije

SRNA
Nastavak nekropole formirane oko bijeljinske Atik džamije otkriven je prilikom iskopavanja kod zgrade suda u Bijeljini, potvrdio je Srni arheolog Mirko Babić.

"Sada to istražujemo. Otvorili smo devet grobnih mjesta i istražujemo devet tjelesnih ostataka, kao i građevinu od opeke manjih dimenzija", rekao je Babić.

On je dodao da je iskopavanje, na površni od 16 puta sedam metara, namijenjeno izgradnji podruma zgrade suda, te podsjetio da su radovi, koji su počeli u petak, 31. jula, istog dana, oko 16.30 sati, obustavljeni, kako bi se istražilo o kakvim pronalascima je riječ.

"Prema ranijim arheološkim saznanjima, riječ je o nekropoli koja se širila ispod zgrade Doma omladine i zgrade suda", rekao je Babić.

Pretpostavlja se, dodao je on, da se nekropola širi ispod susjednih ulica u centru, te od spomenika palim borcima do džamije.

"Kada bude rušen Dom omladine, očekujem da ćemo isto naći i tamo. U Atik džamiji postoji 21 zapis iz Srednjeg vijeka, koji govori da je bilo još grobalja. Sada, pri iskopavanjima i istraživanjima imamo mali problem, zapravo treba da se uhvati više slojeva  zemlje i temeljito istraži područje", pojasnio je Babić.

Investitor radova na izgradnji podruma je Osnovi sud Bijeljina, a izvođač preduzeće "Živanović".