BiH
0

Otkriven lanac kradljivaca automobila

FENA
Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Tuzlanskog kantona nakon istrage koja je vođena osam mjeseci otkrili su lanac počinilaca krivičnih djela krađe i preprodaje automobila.

U akciji koja se vodi u sklopu borbe protiv autokriminala, zaplijenili su 53 motora koji si isječeni iz ukradenih skupocjenih automobila.

"Vozila i opremu pronašli smo u Ljepunicama na području općine Tuzla u stambenim objektima vlasništvo Ivice Vareškića, zvanog Kićo. Osoba koja se sumnjiči za kriminal ove vrste je u bjekstvu i jedan drugi broj osoba protiv kojih će Ministarstvo unutarnjih poslova TK-a provesti istragu i preduzeti potrebne mjere", kazao je Ivica Divković, policijski komesar TK-a.

Pretpostavlja se da je uz dijelove iz 53 automobila ista grupa ukrala još automobila čiji su dijelovi također isječeni i prodati.

Iz MUPTK-a danas su najavili da će biti još sličnih akcija, te nastavak rada na otkrivanju članova grupe koja je učestvovala u krađama ovih putničkih vozila.

"Lanac osoba uvezanih u automafiju bit će podvrgnut provjerama, a bit će i drugih pretresa i aktivnosti. Nadam se da ćemo, kada je u pitanju automafija na području sjeveroistočne Bosne, otkriti sve što je potrebno te da će veliki broj automafijaša završiti u zatvoru“, kazao je komesar Divković.

Tuzlanski kanton po broju krađa automobila nalazi se na četvrtom mjestu, te su u protekloj godini registrovane krađe 157 putničkih vozila.

Najveći problem policiji pri otkrivanju počinilaca iz oblasti autokriminala predstavlja neuvezanost policijskih organa i institucija. Zbog nemogućnosti provjere podataka putem CIPS-a i Interpola, trenutno se u MUP-u nalazi oko 219 oduzetih putničkih vozila koja su ukradena, ali je nemoguće otkriti njihove prave vlasnike.