BiH
0

Otkriven 381 slučaj registrovanja spornih vozila

FENA
Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS-a kroz informacioni sistem registracije motornih vozila do sada je otkriven 381 pokušaj registrovanja spornih vozila. Provjerama kriminalističke policije utvrđeno je da su, od ovog broja, 194 vozila ukradena u zemlji ili inostranstvu.

Registracija takvih vozila je onemogućena, vozila privremeno oduzeta i preduzete odgovarajuće mjere.

Projekat informacioni sistem registracije motornih vozila razvijen je i stavljen u funkciju 1. juna 2006.godine na lokacijama gdje su za to postojale tehničke mogućnosti.

Zbog kompleksnosti zadatka, ograničenih sredstava za nabavku računarske i mrežne opreme i tenderske procedure, realizacija se izvodila u fazama i sada su uvezane sve lokacije MUP-a RS-a na kojima se vrši registracija vozila.

Za posljednju godinu, odnosno od juna 2006. do juna 2007.godine, registracija motornih vozila u RS-u izvršena je preko ovog sistema.

Pošto je projekat u skladu sa projektom registracije vozila u CIPS-u, zasnovan na istim principima i kompatibilan, od 15. decembra 2006. godine, započeta je primjena ovog sistema i u FBiH i uspostavljena jedinstvena evidencija registrovanih vozila u BiH.

Za svako vozilo prilikom registracije automatski se provjerava njegovo postojanje u bazama potražnih djelatnosti MUP-ova i u bazi INTERPOL-a.