Predati tužilaštvu
32

Otkrivamo za šta se terete četiri osobe koje je uhapsila SIPA, a među kojima su i advokati

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Pripadnici SIPA-e danas su predali u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo četvoricu uhapšenih u akciji Square. Još troje privedenih u akciji "Square" pušteno je na slobodu.

Uhapšeni su Amir Ibrišimović i on je označen kao organizator grupe. Pored njega lisice su stavljene i advokatima Ismetu Hamziću, Emiru Kukiću i Džemaludinu Mutapčiću koji je u vrijeme inkriminacije radio kao notar.

Elvis Hodžić, općinski vijećnik u Novom Gradu iz Stranke za BiH, koji je jučer priveden u okviru ove akcije, sinoć je pušten na slobodu.

Na slobodu su pušteni i advokat Bojan Veselinović i Samir Šehović.

Uhapšeni se terete da su od 2009. godine do trenutka hapšenja u okviru organizovane kriminalne grupe poduzimale nezakonite radnje s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi zloupotrebom položaja i krivotvoreći dokumentaciju na način da su sticali vlasništvo nad zemljištem, prometovali većim brojem nekretnina na području Kantona Sarajevo sa kojima se nije moglo prometovati.

Terete se da su tako stekli protipravnu imovinsku korist u visini od četiri miliona KM.

Oni su, uz pomoć advokata i notara, vršili upise nad vlasništvom zemljišta i nekretnina drugih osoba koje nisu stvarni vlasnici, a zatim ih preprodavali trećim osobama.