BiH
0

Otkazi za 70 grafičara "Doma štampe"

FENA
Predsjednik Sindikata preduzeća "Dom štampe" Zenica Semir Hodžić izjavio je za Fenu da je odlukom stečajnog upravnika 70 radnika najveće grafičke kuće u Zeničko-dobojskom kantonu početkom sedmice dobilo otkaze.

"U preduzeću je ostalo radnoangažovano još 15 ljudi od čega su četiri administrativna radnika, dok ostalih 11 zavšava ranije ugovorene poslove", kaže Hodžić.

Prema njegovim riječima, stečajni upravnik Izudin Alić odmah nakon što je radnicima uručio otkaze i sam je dao ostavku na ovo mjesto, a umjesto njega imenovan je Asim Sunulahpašić.

"Novopostavljeni stečajni upravnik pokušava revitalizirati proizvodnju, međutim, to ide vrlo teško jer svakodnevno nam pristižu nove obaveze koje je realizovala bivša uprava koja je prije više od dvije godine napustila preduzeće", izjavio je Hodžić.

Dugovanja preduzeća dostigla su pet miliona KM, a otpuštenim radnicima na osnovu neplaćenih zdravstvenog i penzionog osiguranja duguje se više od milion KM. Sindikat i aktuelni stečajni upravnik za pomoć su se obratili Vladi ZDK-a i Općini Zenica.