Nisu najavljeni na vrijeme
0

Otkazani protesti studenata u Tuzli

Piše: T. Sekulić
Foto: RTVTK
Foto: RTVTK
Neformalna grupa studenata Univerziteta u Tuzli najavila je blokadu grada za danas, 4. novembra 2009. godine za vrijeme održavanja vanredne sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona, no do protesta nije došlo jer studenti nisu dobili dozvolu za javno okupljanje od MUP-a Tuzlanskog Kantona s obzirom da nisu na vrijeme najavili proteste.

I pored toga što nisu dobili dozvolu, 20-tak studenata, koji traže bezuslovan prelazak na sve studijske godine, se okupilo u blizini Bosanskog kulturnog centra u Tuzli, te javno odgodilo najavljene proteste.

Za to vrijeme na vanrednoj sjednici Skupštine Tuzlanskog Kantona prije usvajanja Dnevnog reda bilo je prijedloga da se druga tačka, koja se odnosi na stanje na Univerzitetu u Tuzli skine s dnevnog reda, međutim, zbog zanimanja javnosti ipak se odlučilo raspravljati o tome.

Naime, neformalna grupa studenata Univerziteta u Tuzli ne podržava rad Unije studenata navodeći da UNTZ manipuliše njima, te da nelegalno predstavljaju i nelegalno podnose zahtjeve u ime studenata s obzirom da im je mandat istekao u maju.

Kako javlja RTV Tuzlanskog Kantona pozivajući se na izjavu jednog od studenata, bilo je planirano da se danas okupi blizu 1000 nezadovoljnih studenata, ali su se uplašili policijskog upozorenja da će biti sankcionisani, te nisu došli.

"Kontaktirali smo i EU policiju koja nam je kazala da proteste moramo uredno prijaviti tako da smo se odlučili da proteste najavimo za neki drug put. Kazali su nam da će u tom slučaju i oni poslati svog predstavnika", kazali su okupljeni studenti, izvjestio je RTVTK.

Studenti i dalje ne odustaju od masovnih protesta, te su naveli kako će ukoliko im se ne ispune zahtjevi, odnosno ne omogući bezuslovni prelazak na sve studijske godine, ovoga puta najaviti proteste na vrijeme, te blokirati grad.

Sjednica Skupštine Tuzlanskog Kantona je u toku i na njoj će se razmatrati prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju.