Brojne tačke
1

Otkazana sjednica Vijeća ministara BiH, na dnevnom redu bio izbor direktora SIPA-e

Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, na kojoj je trebalo biti razmatrano imenovanje novog direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), je otkazana.

Riječ je o sjednici na čijem je dnevnom redu bilo predloženo razmatranje 43 tačke među kojim je i imenovanje Perice Stanića za novog direktora SIPA-e, ali i materijali Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine koji se odnose na stanje u oblasti migracija u našoj zemlji u vezi s povećanim prilivom migranata.

Kako smo jučer objavili, na sjednici Kolegija Vijeća ministara BiH koja je održana u ponedjeljak zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ) tražio je da se s dnevnog reda sjednice bh. vlade skinu sve tačke koje mogu čekati imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH poput izbora direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Inače predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ranije je najavio ovakvo postupanje navodeći kako aktuelni saziv Vijeća ministara BiH, koji je izabrao Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH iz prošlog saziva zakonodavne vlasti, neće imenovati nove direktore SIPA-e i Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

Postojala je i opcija da se umjesto redovne sjednice održi telefonska sjednica Vijeća ministara BiH, međutim do toga nije došlo. Još uvijek nije poznato da li je sjednica otkazana zbog ranije preuzetih obaveza ministara ili na zahtjev određenih političkih stranaka koje imaju svoje ministre u Vladi BiH.