Nakon kritika
911

Otkazan "Time Out Markale": Nismo kreirali pijanke, već smo htjeli poslati lijepu poruku

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Peto druženje" Time Out Markale" koje se prethodne četiri subote održavalo na sarajevskoj pijaci Markale, otkazano je zbog molbe Općine Stari Grad Sarajevo da obustave obavljanje bilo kakvih aktivnosti na pijaci. Javnost u Sarajevu je bila podijeljena u vezi ovog događaja i dok je dio podržavao i posjećivao, drugi su kritikovali što se "Time Out" održava na mjestu masakra.

Organizator događaja Brew pub saopćio je kako su željeli ukazati da je važnost ovog prostora nešto što je ova druženja činilo posebnim, te da su željeli poslati posebnu poruku o važnom mjestu koje za sve nas ima duboki značaj.

"U najljepšoj i najiskrenijoj namjeri da zajedno kreiramo ideju koja za cilj ima lijepo provedeno vrijeme s prijateljima i samu promociju naših izlagača koji vole to što rade i njihove želje da sa vama tu ljubav podijele, izgleda da smo nenamjerno kreirali i drugačiju sliku ovog dešavanja, tj. da je ovo dešavanje koje ni na koji način ne poštuje važnost prostora na kojem smo provodili zajedno vrijeme. Uprkos svim dobrim i povratnim komentarima, imali smo priliku saslušati i pročitati one malo manje pozitivne. Za sve takve komentare, želimo reći: Oprostite. Iako ste imali priliku pročitati naše saopćenje, posjetiti naša druženja i/li porazgovarati s nama, postoji mogućnost da ste sve to kategorizirali kao 'marketinški trik', laž, ograđivanje - ali sve je bilo osim toga", navodi se u saopćenju.

Organizatori su izrazili žaljenje zbog buđenja te druge strane koja je, kako kažu, spremna ne samo umanjivati vrijednost samog Time Out Markale druženja, nego i drugih osoba koje su posjetile bilo koje Time Out Markale druženje, te ni na koji način nisu dio organizacije.

"Oprostite i svi vi koji ste se pronašli uvrijeđenim takvim komentarima. Najmanje što želimo je da na ovoj Time Out Markale platformi koja slavi sve iznad navedeno, se dešava upravo suprotno - svađa, nepoštivanje i sve između. Ponavljamo, nikada nismo željeli da ovim dešavanjem kreiramo 'pijanke', nekulturna druženja, koja bi za cilj imale 'rušenje' prvobitne ideje iz stvaranja Time Out Markale", kazali su organizatori.

Na kraju su izrazili zahvalnost svima koji si na bilo koji način podržali razvoj ove priče i poručili su kako je ovo druženje dodatno ojačalo vjerovanje da život itekako postoji u Sarajevu, te nije prestao, da postoji "raja" i želja da se, uprkos svemu kroz šta je Sarajevo prošlo, možemo ujediniti oko jedne pozitivne stvari i poslati zaista bitnu poruku.

"Ovom prilikom želimo još jednom da se izvinemo porodicama žrtava ako smo vas i na koji način uvrijedili - nismo to htjeli iskreno", poručili su iz Brew puba.

Prvo druženje "Time Out Markale" održano je početkom jula, a kako su tada organizatori kazali, zamišljen je kao dešavanje i mjesto koje će svojom energijom, konceptom i ponudom simulirati jedan veliki raznovrstan kuhinjski stol u svakom smislu i ispričati zajedničku priču koja će svake sedmice slati poruku ljepote kvalitetno provedenog vremena i predobrog druženja i ukusnih stvari.

Događaje su posjećivale porodice s djecom, te ljudi svih životnih dobi. Ipak, nisu svi bili oduševljeni idejom da se na mjestu masakra održavaju događaji gdje se jede, konzumira pivo i sluša muzika, pa su nerijetko prozivali Općinu Stari Grad i KJKP Tržnice-Pijace koje je bilo suorganizator događaja.