Tuzlanski kanton
0

Otkazan štrajk taksiprijevoznika

FENA
Za danas zakazani štrajk taksiprijevoznika iz Tuzlanskog kantona i njihov dolazak pred zgradu kantonalne vlade u znak protesta otkazani su.

Rezultat je to sastanka u Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja neposredno pred najavljene proteste. Štrajkači, odnosno predstavnici više podružnica Sindikata saobraćaja Federacije BiH podržali su predložene zaključke jer njima su praktično prihvaćeni svi njihovi zahtjevi. Zaključke su potpisali i odgovorni u MUP-u TK-a i kantonalnom inspektoratu.

Štrajk taksiprijevoznika zamrznut je. Dogovoreno je da kantonalna vlada inicira Vladi Federacije izmjenu Zakona o cestovnom prijevozu Federacije, i u njega po skraćenom postupku ugradi odredbu koja bi omogućila oduzimanje vozila osobi koja nelegalno prevozi putnike. Prekršiteljima bi automobil bio oduzet do okončanja sudskog postupka.

Predstavnicima taksiprijevoza bit će omogućeno prisustvo na sjednicama Vlade i Skupštine TK-a, kako bi se i sami mogli uključiti u rasprave o pitanjima javnog prijevoza. Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja provjerit će kod nadležnih institucija da li je moguće da Vlada Kantona donese Uredbu o oduzimanju vozila kojim se ponavlja prekršaj.

Kantonalna uprava, prema današnjem dogovoru, intenzivirat će rad radi suzbiijanja nelegalnog prijevoza putnika taksi i kombi vozilima. Policija će biti ta koja će uklanjati vozila s taksištandova.

Policija će također kontrolirati i pokušati razotkriti falsifikatore registarskih oznaka, saobraćajnih dozvola.

Štrajk taksiprijevoznika zaleđen je na mjesec dana. Tada bi trebao biti održan sljedeći sastanak, a današnjim pregovaračima pridružit će se predstavnici kantonalnog pravosuđa, Ministarstva uprave i pravosuđa te Općine Tuzla.