BiH
20

Otac umrle bebe Berine: Okupljanje ispred Parlamenta nam je puno značilo

Piše: A. U.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon što se nekoliko hiljada ljudi okupilo ispred zgrade institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu, kako bi odali počast preminuloj bebi Berini Hamidović iz Sarajeva, sa njenim ocem smo razgovarali o tome šta to znači za njihovu porodicu.

"Mi smo u Beogradu morali zvati našu ambasadu, koja nam je izdala sprovodnicu za Berinu. Ona je imala rodni list, ali bez matičnog broja, koji sam ja čuvao da joj, ukoliko preživi, možemo izvaditi pasoš kako bi se bez problema vratila u BiH. Izašli su nam ususret sa sprovodnicom, jer su mi je izdali bez matičnog broja i rodnog lista, koji sam im tek jučer poslao", izjavio je za Klix.ba Emir Hamidović, otac preminule Berine Hamidović.

Hamidović još uvijek ne zna da li će i koga će tužiti. Kaže da mora još vidjeti i razmisliti o tome.

"Sinoćnje okupljanje ispred Parlamenta nam je pomoglo i puno nam znači. Ako se u državi ne mogu dogovoriti u vezi sa matičnim brojem, neka se bar dogovore o tome da dijete može izaći iz zemlje na liječenje. Također, neka se dogovore i o tome ko treba platiti to liječenje. Prema zakonu bi Kanton trebao platiti liječenje djeteta. Ukoliko mu se u našoj državi ne može pružiti adekvatno liječenje, trebaju mu omogućiti liječenje tamo gdje može, a ne da roditelji moraju snositi troškove koje bi oni trebali. Mi taj novac nismo imali i mnogi su nam pomagali, ali ne i oni koji su morali", rekao je Hamidović.

Podsjetimo, nakon neuspješne operacije u Sarajevu i niza administrativnih i finansijskih prepreka, beba Berina Hamidović je poslana u Beograd na liječenje, gdje su se stvari dodatno zakomplikovale. Berina je dobila sepsu, nakon čega je i preminula 13. juna.

Dženaza će joj biti klanjana danas u 14 sati na groblju Vlakovo.