BiH
1.1k

Otac ubijenog vojnika Armina: Bio je hranitelj porodice, a vojsku je volio više nego bilo šta

Piše: E. M.
Brat i otac Armina Salkića (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Brat i otac Armina Salkića (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U mjestu Preočica nedaleko od Viteza jutros je sa suncem osvanula i tuga. Suze i jecaji koji prekinu tišinu su zbog vojnika Armina Salkića koji je sinoć ubijen u Rajlovcu.

Armin je bio poslušan vojnik koji je svoju uniformu i grb koji je nosio na njoj stavljao ispred sebe i svojih roditelja. Volio je državu, ali ubijen je, ne herojski, već kukavički.

U Oružane snage Bosne i Hercegovine primljen je 2011. godine, a prije dvije godine prebačen je u Rajlovac.

U dvorištu porodične kuće jutros smo zatekli Arminove roditelje, braću i rodbinu, a jecaji kada se pomene njegovo ime prekidali su tišinu.

Porodična kuća Salkića (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Porodična kuća Salkića (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)

"Izgubio sam osobu koju sam volio najviše na svijetu. Sad kada bi i mene ubili, bilo bi mi svejedno", kroz suze govori Arminov brat Abedin.

U razgovoru za naš portal Abedin je kazao da je Armin bio među najboljim vojnicima i momak za pohvalu, što mogu potvrditi svi mještani u selu.

"Sve naredbe je izvršavao na vrijeme i bez prigovora", dodaje Abedin.

Arminov otac Muris još uvijek ne može vjerovati da njegovog sina nema. Baš kao i Abedin, potvrdio je da je Armin volio vojsku.

"Prije dva mjeseca pukao mi je čir na želucu. On me je odvezao u bolnicu, a zatim je rekao da ujutro mora na Manjaču. Ja sam jedva ostao živ, ali on je otišao na svoju dužnost, što mi je bilo drago. Komandant mu je rekao da se ne sekira, a poslao je vojnike iz Rajlovca koji su mi dolazili u posjetu i dali krv koja mi je bila potrebna", prisjeća se kroz suze Muris te dodaje:

"Takvo dijete se nije rodilo, kome je on šta skrivio?"

Abedin je vijest o napadu na vojnike pročitao na internetu, nakon čega su kontaktirali komandanta te saznali da je Armin ubijen.

Muris Salkić (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Muris Salkić (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)

"Meni su se noge oduzele kada sam saznao, niko nam ništa nije htio reći. Ja sam na internetu pročitao da se to dogodilo, nazvali smo komandanta, a sa druge strane su spustili slušalicu i pitali: 'Šta ćemo reći, zove Arminova porodica?', tada nam je sve bilo jasno", govori Abedin kojem je Armin u 19 sati poslao poruku da je došao iz Pazarića te da je nakon toga trebao na večeru.

"Neko kaže da je otišao napuniti kredit za telefon", dodao je Abedin te se izvinio svima zbog svog ponašanja na snimcima koje su necenzurisano objavili mediji.

"Meni je stvarno žao, ali ja tada nisam znao ni gdje sam, ni što sam tu, a niko nam ništa nije htio reći. Nisam znao ni gdje mi je brat, jednostavno, nisam bio pri sebi".

Armin je bio jedini zaposlen i hranitelj porodice. Otac i majka su nezaposleni, kao i braća Abedin i Ishak.

"Niko ne radi. On mi je bio i hranitelj i sve", kroz suze je kazao Muris.

Vrijeme dženaze još uvijek nije poznato, a u toku dana bi trebala biti obavljena obdukcija tijela kako bi se utvrdio uzrok smrti.