30 godišnjica smrti
353

Otac Srđana Aleksića: Dobro bi bilo da njegovo djelo služi za putokaz dobrote i uništenja svakog zla

G. Š.
Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na gradskom groblju u Trebinju obilježena je 30. godišnjica tragične smrti 26-godišnjeg Srđana Aleksića koji je u centru grada stradao braneći prijatelja Bošnjaka Alena Glavovića.

Njegov otac Rade s pomiješanim osjećajima tuge zbog gubitka sina i ponosan na njegova djela je rekao, da Srđan nije umro jer ga mladi svijet priznaje.

"Dobro bi bilo da nikad ne umre nijedno djelo kao Srđanovo, već da služi čovjeku za putokaz za dobrotu, blagostanje i uništenje svakog zla na ovom svijetu", rekao je Aleksić.

Predsjednik Skupštine grada Dragoslav Banjak je istaknuo da se prisjećaju mladića koji je dao život štiteći slabijeg, te naglasio da veliki sportski kompleks i međunarodni plivački miting nosi ime Srđana Aleksića, čime grad čuva uspomenu na njega.

"Podsjećanje na Aleksića, ali i mnoge druge heroje koji su napravili sličan postupak u svakom slučaju pomaže da se razumije strahota rata, stepen bezumlja koji prati svaku takvu situaciju, i na drugoj strani pomaže da se ljudi međusobno zbliže i u vremenima mira postanu još bliži jedni drugima", rekao je Banjak.

Srđan Aleksić preminuo je prije 30 godina od zadobijenih povreda nakon što je šest dana ranije branio svog druga Bošnjaka Alena Glavovića u centru grada.

Srđanu Aleksiću posthumno je dodijeljena Povelja Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, a prije petnaest godina jedna od sarajevskih ulica dobila je Srđanovo ime.

Srđanovu ulicu danas imaju Beograd i Novi Sad. Prije 13 godina ustanovljena je novinarska nagrada "Srđan Aleksić", koja je postala dijelom Mreže za izgradnju mira u Bosni i Hercegovini.

Alen Glavović danas živi u Švedskoj, a Trebinje, Srđanov grob i njegovog oca posjećuje svake godine.