Na 3. rođendan kćerke
1.3k

Otac Džene Gadžun pisao Vraniću: Moj sabur prema tebi je istekao

E. M.
Muris Gadžun s tabutom malene Džene (Foto: E. M./Klix.ba)
Muris Gadžun s tabutom malene Džene (Foto: E. M./Klix.ba)
Muris Gadžun, otac preminule Džene Gadžun, iz Kaknja, danas je javnosti uputio pismo koje je adresirao na ministra zdravstva Kantona Sarajevo Harisa Vranića od kojeg traži odgovore na neka pitanja.

Na početku Gadžun se predstavio kao otac dva dječaka i jedne preminule djevojčice Džene Gadžun s kojom je danas trebao slaviti njen treći rođendan. Međutim, njihov život je stao 8. novembra kada je Džena, kako kaže Muris u pismu, "kao pravo i zdravo dijete završila u 'poliklinici' kod doktora 'zubara'".

"Kod istih onih koji nisu imali ni atestiranu opremu, a operisaše je oni koji nisu za to čak imali ni licencu (iz drugog kantona) ni odobrenje za izvođenje operacija u opštoj anesteziji. Sve se to desilo Harise, u tvome Kantonu i gradu, kojem ti u okviru zdravstvenog sistema liderišeš. Od tebe za ovih 8 mjeseci, dobivao sam samo 'pisanca' da me obavještavaš da si 'alarmirao' inspekciju i Tužilaštvo. A ja uporno tebe pitam dosadašnjim pismima upućenim tebi, kao ministru, putem naših advokata, a šta si uradio ti, kao ministar zdravstva u Kantonu Sarajevo?", stoji u pismu upućenom Vraniću te se nastavlja:

"Zahtjevao sam i da pokreneš postupak utvrđivanja odgovornosti ljekara koji su sudjelovali u operativnom zahvatu moje rahmetli kćerke, dana 08.11.202..., a ti mi veliš, proslijeđen je Inspekcijski nalaz Tužilaštvu. Šta je onda tvoja funkcija Harise? Šta ćeš nam ti? Za šta služi Zakon o pravima pacijenta? Je li tvoja funkcija da i dalje nagrađuješ čovjeka u čijoj je zubarskoj ordinaciji obavljen operativni zahvat moje 2,5 godine stare kćerke... Još jednom pročitaj 2,5 godine je samo imala..."

Ističe da je čovjeka iz zubarske ordinacije nagradio pozicijom u Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, te da ni bezdušnici iz Stomatološke komore ne misle da ih je zaboravio.

"Zajedno sa bezdušnicima iz Stomatološke komore, koji misle da zato što šute, na moje zahtjeve, da sam ih zaboravio. Da su se izvukli, da sam ja nepismen i da ne znam ništa, a ne pripadam nikakvoj stranci, pa u fazonu, šta će on nama pisati.. Koga ti štitiš Harise? Koalicionog partnera, sebe ili prijatelje? Zar treba ja da ti šaljem dokaze kako ti ljekari po privatnim ordinacijama radi po Ugovoru o djelu (i to izvode operacije). Zar ti trebam ja reći, da to ne smiju po zakonu i slati u sve ordinacije inspekcije. Zar ti trebam ja slati dokaze i reći da niti jedna od ordinacija nije imala odobrenje za obavljanje operativnih zahvata u općoj anesteziji, pa tako nije ni ispunjavala minimalne tehničke uvjete za to", stoji u pismu.

Nadalje, Muris govori:

"Zar ti trebam ja reći da niti jedna od ordinacija nije imala potpisan ugovor s bolnicom, u kojoj bi se vršio transport pacijenta u slučaju komplikacija. Zar je trebala moja kéerka umrijet da bi ti saznao da ti ljekar u privatnoj ordinaciji daje opštu anesteziju? Pazi opštu anesteziju u privatnoj ordinaciji (ne niti poliklinici niti bolnici). Zar ti trebam ja reći da ti ljekari u privatnim ordinacijama ne vode evidencije u skladu sa Zakonom o radu i Zakonom o evidencijama u oblasti zdravstva. Tako moj Harise, tražio sam od ljekara anesteziologa da mi dostavi svu medicinsku dokumentaciju za moju Dženu, da dam stručnim ljudima da pogledaju, šta je napisao da joj je dao od anestezije.. Ne želim da vjerujem ono što je rekao 08.11.2021. da nisam ne zna šta je dao nit šta se desilo, ali nisam mogao dobiti niti medicinsku dokumentaciju za svoje dijete.."

Potom je Gadžun upitao Harisa da li zna zašto nije dobio dokumentaciju za dijete? Ubrzo mu je i odgovorio u pismu.

"Zato što zubar na čijoj stolici je izvršena operacija moje Džene, rekao da ordinacija anesteziologa „zatvorena" po osnovu rješenja ministarstva. Pa hajd sad ti meni Harise reci ko i zašto zatvori tu ordinaciju? Zar nećeš čekati tužilaštvo? Gdje sada medicinska dokumentacija moje Džene? Čovjek zatvorio ordinaciju i to je to.. Moje dijete je umrlo, ali nije bilo jedino dijete koje je završilo na zubarskoj stolici. Nije jedino dijete koje je završilo sa komplikacijama u tim ordinacijama. Trebaju li ti imena i prezimena ? Mogu ja i to navesti...pošto puno toga ti 'ne znaš'", navodi Gadžun.

U zadnjem dijelu pisma ističe da ga ćutanje Vranića neće umiriti te da polako ističe njihovo vrijeme i nejgov sabur prema njima, ali da je sabur prema ministru Vraniću već istekao.

"Evo Harise rekao samo ti..... Šta misliš, da će tvoje ćutanje mene umiriti da ću prestati? Da ću čekati Tužilaštvo?! Pusti se ti Tužilaštva, njihovo vrijeme polako ističe i moj sabur prema njima. Ali Harise, moj sabur prema tebi je već istekao. Slati ću ti svaki dan pisma, što javno što na protokol ministarstva da te pitam šta si uradio povodom smrti moje kćerke, osim što si jednom "alarmirao" inspkeciju. Vidiš Harise ja više ne znam ni broj koliko sam ih puta 'alarmirao'. Ako i dalje nastaviš biti bezobrazan, neodgovoran i bahat kao do sada, pa nastaviš ignoristati moja pitanja i ne raditi ono za što si plaćen, onda ćeš me prinuditi i da sjedim svaki dan ispred tvog kabineta. Znam ja Harise koja su moja zakosnka prava kada si ti u pitanju, ali što bi ja da se držim zakona kada ga ti prvi ne poštuješ?"

Na kraju je zahtijevao da se preispita stručna odgovornost Rožajca i Halimić.

"Pošto su tvoja 'obavještenja' istog sadržaja i 'alarma' sa navedenim samo drugim datumima, pa se nekad pitam jesi pročitao uopće šta si potpisao.... Ovo sam pismo odlučio ti poslati putem svih medija i javno... Možda tada sjedneš i nešto i pročitaš. Valjda se nađe neko iz medija ko će objaviti ovo pismo,jer sam za ovih 8 mjeseci Boga mi Harise i sa njihove strane vidio svašta. Ne vole ba svi pisati kako mi je umrlo 2,5 godišnje dijete, a šta ti misli što je to tako? Zahtjevam Harise od tebe ODMAH da postupiš po Zahtjevu za preispitivanje stručne odgovornosti prim.dr. Suad Rožajac i prof.dr. Jasmina Halimić od 13.05.2022. godine, koji ti je predat lično na protokol od strane mojih advokata, kao i po Urgenciji koje su lično predali na protokol 08.06.2022. godine, a na koje ti 'šutiš' Harise", zaključio je u pismu otac preminule Džene Gadžun.