BiH
1

Otac.ba o problemima i pravima očeva u BiH

Sarajevo-x.com
Morgan Sowden je stigao u BiH iz SAD-a kako bi se izborio za svoju djecu i svoja prava. Prvo se hrvao sa pravosuđem, pa je onda krenuo u aktivizam. Tako je nastala stranica Otac.ba koja je izazvala dosta pažnje i ukazala na neke probleme sa kojim se ne srećemo često.

U ovoj maloj zemlji velikih problema, gdje su se svi o svom jadu zabavili, svi se čudom čudimo kad' se neko bori za svoja, zakonom zagarantovana prava. Možda ste čuli za Morgana. Ovaj otac dvoje djece došao je u Bosnu i Hercegovinu prije više od tri godine, prateći svoju suprugu koja ga je napustila i odvela djecu. Tada kreće njegova borba za jednaka prava, kako bi dobio zajedničko skrbništvo nad djecom. Iz te njegove borbe nastala je i web stranica Otac.ba.

"Kada sam pokrenuo web stranicu, nisam očekivao ovakvu reakciju. Nisam očekivao da ću izazvati toliku medijsku pažnju i najvažnije, nisam očekivao da ću dobiti mnoštvo pisama od očeva sa istim problemom", rekao je Sowden za Sarajevo-x.com.

Zanimalo nas je da li se njegov odnos sa suprugom pogoršao ili poboljšao nakon čitave ove medijske pozornosti.

"Nas dvoje već dvije godine uopšte ne razgovaramo. Sva naša komunikacija se odvija preko Centra za socijalni rad. To je jako loše za djecu."

Ipak medijska pažnja je donijela Morganu Sowdenu neku korist.

"Tri dana nakon što sam se pojavio na BHT 1 dobio sam rješenje za kontakt s djecom od Centra za socijalni rad. Ja sam na to čekao 18 mjeseci. Kad se pojaviš kao otac ne dobiješ ništa, a kad se pojaviš kao problem koji moraju riješiti onda se to i riješi. To je sramotno. Rješenje je vrlo dobro. Dobivam djecu četiri dana u sedmici. Iako nema obrazloženja zašto sam toliko dugo čekao, dobio sam ono što sam htio - kontakt sa svojom djecom".

Nakon jedne ovakve priče čovjek bi pomislio da su nam zakoni nikakvi. Ipak ispostavilo se da imamo jedan od najmodernijih porodičnih zakona u Evropi. No ako je tako, u čemu je onda problem?

"Zakon je dobar", kazao je Morgan. "Moderan je i napisan poštujući sve konvencije o pravima djece. Ipak, u Centru za socijalni rad, taj zakon ne praktikuju. Sudovi trebaju biti transparentni, sudije ne smiju imati predrasude. Sada, kada u sudnicu uđe otac, odmah je u minusu. Sudija je već odlučio šta će biti sa djetetom. Osjećaš to po pritisku, po pitanjima koja postavljaju. Nije problem u porodičnom zakonu, problem su predrasude nadležnih osoba."

Prema saznanjima gospodina Sowdena, uobičajena je praksa da sudovi i centri za socijalnu skrb donose odluke prema majčinoj želji. Ako se bračni drugovi razvode u civilizovanim odnosima i sami se dogovore da se jednako skrbe o djeci, sudovi nemaju ništa protiv. Međutim, ako majka odluči da uskrati ocu prava na dijeljenje skrbništva, u tome će i uspjeti.

U razgovoru sa službenicama Centra za socijalni rad KS, koji je objavljen u magazinu DANI jedna od njih kaže: "Mislim da bi to riješenje (zajedničko starateljstvo) u pojedinim slučajevima bilo najprihvatljivije. Međutim, sad zasad ipak se smatra da je najbolje da dijete odrasta pored majke. I brojni psihotestovi pokazuju da dijete koje odrasta bez majke odrasta kao emotivno hladna ličnost."

Iako ne stoji nigdje u porodičnom zakonu da je bolje za dijete da odrasta uz majku, dužnost nadležnih organa jeste da procijene šta je u najboljem interesu djeteta. Ipak, ta odluka ne bi trebala biti vođena pretpostavkama da djeca koja odrastaju bez majke postaju hladne ličnosti, nego bi se svaki slučaj trebao individualno prostudirati kako bi se utvrdilo šta je stvarno u najboljem interesu djeteta.

Za zdrav razvoj potrebna su oba roditelja. Ako jedan od njih pravi probleme i limitira kontakt sa drugim roditeljem onda neko u toj priči krši zagarantovana prava djeteta. Na porodičnim sudovima je da takve probleme rješavaju objektivno, a ne predrasudama i linijom manjeg otpora.