Gradačac
0

Osvještana novobnovljena crkva

FENA
Vladika tuzlansko-zvornički Vasilije Kačavenda u nazočnosti petnaestak pravoslavnih svećenika i više stotina vjernika i građana Gradačca, Modriče i Šamca osvještao je danas novoobnovljenu pravoslavnu crkvu sv. Ilije proroka u Gradačcu.

Radovi na obnovi crkve počeli su prije dvije godine, a do danas je u potpunosti obnovljen krov, crkva je iznutra ožbukana, postavljeni su novi lusteri i ikonostas. Vanjski dio crkve u potpunosti je završen, a njen okoliš krasi nova dvorišna ograda.

U obnovi gradačačke pravoslavne crkve zajednički su sudjelovale općine Gradačac i Modriča, a značajna sredstva donirali su i privatni poduzetnici iz ovih dviju općina i građani iz reda sva tri bh. naroda svojim dobrovoljnim prilozima.

Inače, crkva sv. Ilije proroka u Gradačcu ima veliku povijesnu i kulturnu vrijednost. Na mjestu današnje crkve 1839. godine podignuta je drvena ćelija koja je sve do 1850. godine služila kao prva srpska škola.

Izgradnja crkve u današnjem obliku započela je 1882. godine, a završena pet godina kasnije.

U posljednjem ratu, prilikom granatiranja, zgrada crkve je oštećena, dok je unutrašnjost s freskama i ikonostasom oskvrnuta i demolirana.

Tijekom dana vladika Vasilije posjetio je Rkt. ured u Gradačcu, gdje se susreo i razgovarao sa župnikom Miroslavom Agostinijem.