Razotkrio ga Sky
53

Osumnjičeni za međunarodno krijumčarenje narkotika izručen bh. pravosuđu

FENA
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Policijski službenici Sudske policije Bosne i Hercegovine su od kolega iz Republike Hrvatske preuzeli i u Kompleks pravosudnih institucija BiH izručili osumnjičenog Jovana Jošila (1983.), nastanjenog u Banjoj Luci, državljanina BiH.

Osumnjičeni Jošilo je pod istragom u Sky predmetima kodnog naziva "Transporter" i "Storage" i tereti se za organizovani kriminal povezan sa neovlaštenim međunarodnim prometom velikih količina opojnih droga, a Tužiteljstvo i partnerske policijske, pravosudne i sigurnosne agencije, dugo vremena su tragale za njim, jer se nalazio u bjekstvu.

Osumnjičeni je prošle godine uhapšen u Republici Hrvatskoj, na području Istre, gdje je koristio krivotvorene osobne dokumente, nakon čega su pokrenute aktivnosti u okviru međunarodne saradnje, za njegovo izručenje u Bosnu i Hercegovinu.

Nakon što su pripadnici Sudske policije BiH, od kolega iz Hrvatske, danas oko 13:00 sati preuzeli osumnjičenog, on je uz visoke mjere osiguranja, doveden u Kompleks pravosudnih institucija BiH, gdje je na snazi mjera pritvora koja mu je određena raspisivanjem potjernice od Suda BiH.

Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predan postupajućem tužitelju, koji će poduzeti dalje potrebne korake u njegovom procesuiranju, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.