Tužilaštvo BiH
0

Osumnjičeni pokušali utjecati na svjedoke

FENA
Tužilaštvo BiH tvrdi da su Dušan Janković i Željko Stojnić, osumnjičeni za zločine na Korićanskim stijenama, pokušali utjecati na svjedoke kojima su određene mjere zaštite, te zato traži produženje pritvora za još tri mjeseca.

Sudsko vijeće će odluku donijeti naknadno, javio je danas BIRN-Justice Report.

Dušan Janković i Željko Stojnić uhapšeni su 27. i 29. maja 2008. godine zbog sumnje da su počinili zločin protiv čovječnosti na području Korićanskih stijena na planini Vlašić, gdje je pogubljeno više od 200 civila, muškaraca hrvatske i bošnjačke nacionalnosti iz Prijedora i Banje Luke.

Tužiteljica Vesna Ilić tvrdi da su se mnogi svjedoci kojima je Sud dodijelio mjere zaštite žalili da su ih “posjećivali osumnjičeni i njihova rodbina”.

“Svjedoci se i dalje boje za svoju sigurnost, s obzirom da žive na području općine Prijedor. Puštanje na slobodu bi remetilo i negativno se odrazilo na javni red i poredak. Zadržavanjem osumnjičenih u pritvoru spriječila bi se ponovna trauma žrtava”, istakla je tužiteljica Vesna Ilić.

Dušan Janković je istakao da je “iznenađen i zgranut” razlozima koje navodi Tužilaštvo, te dodao da on nema nikakvih problema sa svjedocima, “a ako Tužilaštvo ima, samo ih je napravilo”.

“Ne znam ko su ti zaštićeni svjedoci i utjecaj na njih može biti samo igra i montaža Tužilaštva i istražnih organa. Ko to ima utjecaj na svjedoke - ja u pritvoru, ili Tužilaštvo koje 16 godina vodi istragu na terenu?”, kazao je Janković, a njegov advokat Ranko Dakić je napomenuo da nije dokazana “posebna okolnost za pritvor”, te da u prijedlogu Tužilaštva nema “novih činjenica”.

“I ranije su, kao i sada, navođeni razlozi paušalno, u vidu pretpostavki i bez argumenata. Dvojica osumnjičenih u ovom predmetu su na slobodi, što situaciju čini apsurdnom”, istakao je Dakić.

Damir Ivanković i Zoran Babić su uhapšeni u vrijeme kada i Janković i Stojnić, ali su ubrzo pušteni na slobodu.

Produženju pritvora protivio se i Zlatko Knežević, branilac Željka Stojnića, navodeći da je “sloboda pravilo, a pritvor izuzetak”.

“Ovo je peti put da raspravljamo o pritvoru i Tužilaštvo se stalno poziva na istu priču. Ovo je trenutak kada su istrošili sva svoja opravdanja”, kazao je Knežević, a s njim se složio i Stojnić, rekavši da “ovo stvarno više nema smisla”.