BiH
5

Osumnjičena za prisvajanje 88.000 KM: Pritvor uposlenici NLB banke iz Tuzle

Piše: D. Brkić
Dževida Jogunčić-Okanović (59) iz Tuzle naredih mjesec dana provest će u istražnom pritvoru KPZ Tuzla nakon što je uhapšena 6. jula 2015. godine zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila krivično djelo pronevjere u službi u sticaju sa krivičnim djelima zloupotreba položaja i ovlasti i zloupotreba povjerenja.

Dugogodišnja uposlenica NLB banke u Tuzli je 11. juna ove godine pokušala izvršiti samoubistvo nakon što je iz trezorske blagajne namjeravala prisvojiti blizu 70.000 KM. Ona je ispila solnu kiselinu, ali su joj ljekari sa UKC Tuzla uspjeli spasiti život.

"Sumnja se da je ona u periodu od 2006. do 2015. godine, sa računa bližeg srodnika, iako za to nije imala punomoć, obavljala isplate u njegovo ime, a dio novca uzimala u gotovini ili prebacivala na račun člana svoje porodice i tako za sebe ili drugu osobu prisvojila više od 88.000 KM", navodi Admir Arnautović, glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva Tuzla.

Jogunčić-Okanović je osumnjičena i da je u periodu od aprila 2012. do kraja 2014. godine, od osobe koja ju je ovlastila i dala punomoć da brine o njenim imovinskim interesima, podigla sva raspoloživa sredstva sa računa i oštetila je za blizu 4.700 američkih dolara, što je bila razlika između plaćanja troškova komunalnih i drugih usluga, za što je bila ovlaštena da koristi sredstva.

Istraga u ovom slučaju se nastavlja.