|

Osuđenom za zločin u Vitezu objedinjene kazne zatvora

Osuđenom za zločin u Vitezu objedinjene kazne zatvora
0
A. P.
11.2.2020. u 07:22
28
komentara
0

dijeljenja
Osuđenom za zločin u Vitezu objedinjene kazne zatvora
Sud Bosne i Hercegovine je preinačio pravosnažnu presudu kojom je Jasmin Čoloman osuđen za zločine počinjene u Vitezu i presudu Općinskog suda u Zenici za druga krivična djela, te mu izrekao jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju četiri godine i pet mjeseci.
Trećestepeno vijeće Suda BiH je u martu 2017. osudilo Čolomana na tri godine zatvora, nakon što je Apelaciono vijeće zaključilo da je on, u svojstvu pripadnika Diverzantskog voda Sedme muslimanske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), 24. aprila 1993. učestvovao u ubistvima hrvatskih civila koji su bili zatočeni u Domu u mjestu Počulica (općina Vitez). U napadu na Omladinski dom u Počulici ubijeno je troje civila, dok ih je devet ranjeno.

Prvostepenom presudom iz jula 2015. Čoloman je bio oslobođen optužbi da je u aprilu 1993. učestvovao u ubistvima hrvatskih civila u mjestu Počulica, a nakon žalbe Tužilaštva BiH, Apelaciono vijeće je ukinulo ovu presudu i obnovilo suđenje te mu izreklo kaznu od tri godine zatvora, koju je potvrdilo Trećestepeno vijeće.

Iz Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdili da je Općinski sud Zenica u oktobru 2019. godine Čolomanu izrekao jedinstvenu kaznu od godinu i po zatvora zbog teške krađe te zbog posjedovanja droge i oružja.

Sud BiH je, odlučujući o Čolomanovom zahtjevu za nepravo ponavljanje postupka, donio odluku kojom se preinačavaju pravosnažne presude u dijelu odluke o kazni od tri godine, odnosno godinu i po zatvora, te mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju četiri godine i pet mjeseci.

Osuđenom će, kako je navedeno iz Suda BiH, u kaznu biti uračunato vrijeme od 25. juna do 31. oktobra 2014. godine, koje je proveo u pritvoru u krivičnom postupku za ratni zločin, kao i vrijeme provedeno na izdržavanju kazne zatvora izrečene presudom ovog suda od 29. decembra 2017. pa nadalje.
Prijavi grešku


Komentari (28)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...