{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osuđeni za genocid će se žaliti na presudu

F
10.6.2010. u 15:13
0
7
Osuđeni za genocid će se žaliti na presudu
0
Osuđeni za genocid će se žaliti na presudu
Foto: AP
Presuda koju je u četvrtak donio Haški tribunal, a kojom su sedmorica oficira vojske i policije Republike Srpske osuđena za zločin u Srebrenici nije pravosnažna i vjerovatno će uslijediti žalba, izjavio je u četvrtak direktor Kancelarije Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim sudom Dušan Ignjatović.
- Presuda je donijeta u prvom stepenu i ona nije konačna, nije pravosnažna, izjavio je Ignjatović Tanjugu i naglasio da se može očekivati žalba protiv te prvostepene presude, kao i da postoji mogućnost da će Apelaciono vijeće Tribunala imati nešto drugačije stanovište od prvostepenog.

- U ovom slučaju, iz same presude se može vidjeti da su oficiri okrivljeni za direktnu odgovornost za genocid u Srebrenici, a ne samo za pomaganje i podržavanje, kao što je to bio do sada slučaj, rekao je on.

- 'Moguće je da će nešto drugačije reći Apelaciono vijeće, ali je takođe očigledno da su i Međunarodni sud pravde i Tribunal zauzeli stanovište da se u Srebrenici u julu 1995. godine dogodio genocid nad bošnjačkim stanovništvom i bez obzira da li se ta pravna kvalifikacija nekom sviđa ili ne biće veoma teško da se ona promijeni, naglasio je Ignjatović.

On je naveo da je veoma važno imati u vidu da se u Srebrenici dogodio ''strahovit zločin velikih razmjera'' i da se to nikako ne smije izgubiti iz vida i zaboraviti.

- 'Tu, prije svega, mislim da žrtve ne treba da budu zaboravljene, istakao je Ignjatović i dodao da jedino ostaje nada da će ova i druge odluke, ili gestovi s raznih strana, omogućiti žrtvama da nađu mir i da se upokoje.

On je ocijenio da dalji pokušaji relativizovanja, negiranja, ili čak opravdavanja zločina u Srebrenici, ali i svih drugih zločina koji su se dogodili, bez obzira na to ko je bio izvršilac, a ko je bio žrtva, predstavljaju prepreku za normalizaciju stanja u regionu.

- Nadam se da će opravdavanja takvih zločina i njihovog negiranja biti sve manje jer se treba suočiti s onim što se dogodilo, rekao je on.

- Moramo početi da živimo u realnosti i shvatimo ko je za šta bio odgovoran i šta se događalo upravo da nam se to više ne bi ponovilo, rekao je Ignjatović i zaključio da taj proces jeste težak, ali da drugog izbora nema.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: