BiH
17

Osuđeni pa pobjegli: Slobodanka Tošić krije se u Srbiji, a još uvijek nejasno gdje je Ramo Brkić

Piše: A. Z.
Slobodanka Tošić na sudu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Slobodanka Tošić na sudu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Slobodanka Tošić koja je osuđena na dvije i po godine zatvora zbog učešća u organiziranoj kriminalnoj grupi u predmetu "Lutka", početkom septembra je pobjegla iz kućnog pritvora. Iz Ministarstva pravde BiH za Klix.ba je potvrđeno da je locirana u Srbiji, ali još uvijek nije sigurno da li će biti izručena BiH.

Za Slobodankom Tošić je raspisana Interpolova potjernica, a iako je od bijega prošlo više od dva mjeseca, nije sigurno da li će biti izručena BiH na izdržavanje kazne jer još uvijek nije utvrđeno da li bi to bilo u skladu sa Ugovorom o izručenju između BiH i Srbije.

"Nadležni organi Srbije već su kontaktirali nadležni sud u Bosni i Hercegovini u svrhu dostavljanja određene dokumentacije, kako bi se ocijenilo da li navedena osoba podliježe odredbama Ugovora o izručenju između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, koje se odnose na izručenje vlastitih državljana, a imajući u vidu da potraživana ima državljanstvo Republike Srbije", kazala je za Klix.ba glasnogovornica Ministarstva pravde Marina Bakić.

Iako iz ministarstva ističu da je zahvaljujući Ugovoru o izručenju vlastitih državljana ostvaren veliki napredak u stvaranju uslova za izručenje, zabrinjavajuće je što sam postupak utvrđivanja da li osoba podliježe odredbama ugovora traje predugo.

Mjesecima je u bjekstvu i Ramo Brkić, bivši komesar policije Unsko-sanskog kantona, koji je 27. februara ove godine pobjegao iz BiH, a koji je pravosnažno osuđen na 11 godina zatvora zbog organizovanog kriminala.

Ramo Brkić
Ramo Brkić

Ministarstvo pravde BiH nema informacije o Rami Brkiću niti gdje se on tačno nalazi. Za Brkićem je u maju raspisana crvena Interpolova potjernica, ali Biro za saradnju s Interpolom pri Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH još uvijek nema informacije o tome gdje se bivši komesar nalazi.

"Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH u saradnji sa drugim agencijama za provođenje zakona i zemljama članicama Interpola, intenzivno radi na prikupljanju informacija u cilju lociranja traženih osoba, njihovog lišavanja slobode i izručenja u Bosnu i Hercegovinu", kazali su nam u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Podsjećamo, Slobodanka Tošić je osuđena zbog učešća u kriminalnoj grupi Darka Eleza i saučesništva u pokušaju ubistva Đorđa Ždrale. Ramo Brkić je u novembru prošle godine osuđen zbog organizovanog kriminala u vezi s neovlaštenim prometom droge te zloupotrebom položaja, a na izdržavanje kazne u Kazneno-popravnom zavodu u Sarajevu trebao se javiti 9. marta. Umjesto toga, Brkić je preko graničnog prijelaza Izačić pobjegao u Hrvatsku.

Tošić i Brkić nisu jedini koji su iskoristili dvojno državljanstvo bježeći od zakona, prije njih to su učinili Novak Đukić koji je osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina, Ante Jelavić kojeg se tereti za napad na ustavni poredak i zloupotrebu položaja prilikom uspostavljanja tzv. hrvatske samouprave u BiH, Zlatan Mijo Jelić, optuženi za zločin počinjen nad bošnjačkim civilima u Mostaru te Oliver Knezović, osumnjičeni za ubistvo navijača FK Sarajevo Vedrana Puljića.