{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Osuđeni napadi na Sefer-begovu džamiju u B. Luci

F
21.9.2011. u 13:43
0
0
Osuđeni napadi na Sefer-begovu džamiju u B. Luci
0
Osuđeni napadi na Sefer-begovu džamiju u B. Luci
Sefer-begova džamija
Međureligijsko vijeće u BiH izrazilo je danas zabrinutost učestalim kršenjem prava na slobodu vjere, u čiji sastav ulazi i pravo na obavljanje vjerskih obreda, a posebno je zabrinuto činjenicom da se napadi na Sefer-begovu džamiju u Banjoj Luci vrše u vrijeme molitve, dok se vjernici nalaze u džamiji. Naime, Međureligijsko vijeće u BiH primilo već šestu prijavu o napadu na Sefer-begovu džamiju, koji se desio 15. septembra u vrijeme kada su vjernici klanjali akšam-namaz.
U današnjem saopćenju Vijeće najoštrije osuđuje učestale napade na ovu džamiju kao i na sve vjerske objekte, vjerske službenike i vjernike.

Apelirali su na organe vlasti Banja Luke, da shodno članovima 5. i 6. Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica, omoguće slobodno ispovijedanje vjere i zaštite ovo, zakonom zagarantirano pravo.

- Zahtijevamo od policijskih organa da otkriju počinioce ovih krivičnih djela raspirivanja vjerske mržnje, a od Tužilaštva tražimo da ova djela procesuira, navodi se u saopćenju Međureligijskog vijeća u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: